Gamen met Mondriaan

Games kunnen tal van vormen aannemen. Ik doe nu mee aan Your Daily Victory Boogie Woogie, volgens de initiatiefnemers van literair tijdschrift De Gids en gamebureau Hubbub een „experimentele literaire game”. Als je naar de site gaat, Gidsgame.nl, zie je illustraties en proza- en poëziefragmenten. Neem je de moeite om erin te duiken, dan blijken die een verhaal te vormen rond een nieuw ontdekte versie van Piet Mondriaans omstreden schilderij.

Het spel begint zodra je je inschrijft en er een schrijfopdracht in je inbox landt. De game vraagt je om voort te borduren op eerdere bijdrages in een categorie, maar laat je verder vrij. Door te schrijven ga je in feite een improviserende interactie aan met de andere spelers en de schrijversredactie en beïnvloed je uiteindelijk het verhaal.

Zelf ‘beheer’ ik Godfried de Ridder, een kunstenaar van een jaar of vijftig die in zijn laatste poging relevant te worden steeds meer op het randje van de waanzin balanceert. Wekelijks schrijf ik over zijn avonturen. Maar andere spelers zijn vrij om Godfried op te voeren. Laatst nam een oud-klasgenoot Godfried ineens mee uit eten, en kwam ik nieuwe dingen te weten over het verleden van mijn personage. Mijn voorafbedachte plan viel in de soep, maar de nieuwe richting was minstens zo interessant.

Het begint aardig uitdagend te worden om bij te houden wat er allemaal gebeurt. Maar daar krijg je wel een unieke, experimentele spelervaring voor terug. De game is nu over de helft. Je kunt nog steeds instappen.