Forse omzetdaling in detailhandel door crisis

Kledingwinkels, doe-het-zelf zaken en textielsupers als Zeeman worden fors geraakt door de economische crisis. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. In de maand maart is de omzet in de non-foodsector gedaald met bijna 12 procent ten opzichte van maart vorig jaar. Bijna alle bedrijven in de sector leverden volgens het CBS omzet in. Alleen drogisterijen wisten hun omzet op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar.

Het CBS denkt dat de forse omzetdaling in de non-foodsector deels te wijten kan zijn aan het slechte voorjaarsweer. Maar de situatie in de bedrijfstak is bepaald niet florissant: de omzetten in de non-foodsector dalen sinds 2010. Volgens het CBS gaan er in deze branche, net als in de bouwsector, ook relatief veel bedrijven failliet.

De gehele Nederlandse detailhandel heeft in maart 5,3 procent minder omzet behaald dan in maart vorig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek schat dat zo’n 2 procent van deze daling wordt veroorzaakt door „een minder gunstige samenstelling van de koopdagen”.

De slechte cijfers van de non-foodsector worden deels goedgemaakt door omzetstijgingen van supermarkten, internetwinkels en postorderbedrijven. De omzet in deze bedrijfstakken is de afgelopen jaren ondanks de crisis gestegen. De omzetten in de supermarktbranche lagen in 2012 zo’n 3 procent hoger dan in 2011.

In vergelijking met maart vorig jaar lag de omzet van de supermarkten in maart dit jaar zo’n 5 procent hoger. Volgens het CBS is deze groei wel deels te verklaren doordat inkopen voor Pasen dit jaar in maart werden gedaan, en vorig jaar in april. Eerste Paasdag viel dit jaar op 31 maart, vorig jaar op 8 april.

In tegenstelling tot de malaise in de winkelstraten gaat het met internetwinkels en postorderbedrijven wel goed. De omzet van deze bedrijven steeg in maart met bijna 6 procent in vergelijking met een jaar eerder.