Extreem lage opkomst FNV-verkiezing

De opkomst voor de verkiezingen van het ledenparlement van de FNV is met 6,5 procent laag uitgevallen. De leden van de drie grootste FNV-bonden – Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten en FNV Bouw – konden de afgelopen weken digitaal hun stem uitbrengen op kandidaten voor dat parlement. Dat moet uitgroeien tot het hoogste orgaan van de nieuwe vakbond.

Maar de animo om vertegenwoordigers rechtstreeks te kiezen, is gering, zo blijkt uit de voorlopige uitslag. Bij FNV Bondgenoten was de opkomst 6,7 procent, bij Abvakabo 8,3 procent en bij FNV Bouw minder dan 5 procent. In totaal zijn 900.000 mensen lid van deze bonden. De leden van de andere vijftien FNV-bonden konden niet rechtstreeks op kandidaten stemmen. In totaal heeft de FNV 1,1 miljoen leden.

Het ledenparlement is één van de belangrijke vernieuwingen die interim-voorzitter Ton Heerts binnen de FNV heeft ingevoerd. Bij rechtstreekse ledenverkiezingen voor het leiderschap van de PvdA (gewonnen door Hans Spekman) bedroeg de opkomst twee jaar terug 35 procent. In maart vorig jaar, toen leden Diederik Samsom als politiek leider kozen, was het opkomstpercentage zelfs 69. Voor een referendum over het pensioenakkoord, dat in 2011 door FNV Bondgenoten werd georganiseerd, was de opkomst 23 procent.

Volgens woordvoerders van de drie FNV-bonden is de opkomst weliswaar laag, maar hadden nu beduidend méér leden invloed op de de samenstelling van de top van de FNV dan de afgelopen jaren.

Opvallend aan de verkiezingsuitslag is dat campagnes en stemadviezen uit radicale hoek beperkt weerklank hebben gevonden bij de leden. Stemadviezen, zoals op de internetsite Socialisme Nu, waarbij campagne werd gevoerd voor 62 ‘strijdbare kandidaten’ op de kieslijst, hebben uiteindelijk 17 van de 108 zetels in dat ledenparlement opgeleverd.

Morgen maakt de FNV bekend wie het voorzittersreferendum gewonnen heeft. Leden konden de afgelopen weken hun stem uitbrengen op de huidige interim-voorzitter, Ton Heerts of op Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk. Het ledenparlement, dat op dat congres formeel wordt geïnstalleerd, kiest vervolgens de achttien leden van het dagelijks en algemeen bestuur van de FNV.

Daarbij lijkt oud-Kamerlid van de PvdA Heerts onder de FNV-leden favoriet. In een peiling van het actualiteitenprogramma EenVandaag onder 3.600 FNV-leden zegt 59 procent van de ondervraagden op Heerts te hebben gestemd en 39 procent op Van Brenk.

    • Jos Verlaan