Dorststaker Nessar wordt vrijgelaten uit detentie

Twee hongerstakers in het detentiecentrum in Rotterdam staan voor het raam tijdens een lawaaidemonstratie buiten tegen hun opsluiting.
Twee hongerstakers in het detentiecentrum in Rotterdam staan voor het raam tijdens een lawaaidemonstratie buiten tegen hun opsluiting. Foto ANP / Bas Czerwinski

De honger- en dorststaker Sayam Uddin Nessar wordt vrijgelaten uit detentie. Vanavond oordeelde de rechter na een kortgedingzitting een dag eerder dat hij de procedure over zijn verblijfsvergunning thuis kan afwachten. Nessar vertelde het oordeel van de rechter vanavond zelf, telefonisch, aan NRC.

Nessar, afkomstig uit Afghanistan, begon afgelopen maandag een hongerstaking en dronk sinds dinsdag niet meer. Zondag werd hij tegen zijn zin overgebracht naar het justitieel medisch centrum (gevangenisziekenhuis) omdat zijn gezondheid snel verslechterde. Daar zette hij zijn honger- en dorststaking voort. Hij protesteerde daarmee tegen de omstandigheden waarin gedetineerden in vreemdelingenbewaring moeten leven: opgesloten in kleine cellen als zware criminelen. Er zijn weinig activiteiten, het eten voor de hele dag wordt eens per etmaal aangeleverd in een kartonnen doos, inclusief een magnetronmaaltijd voor de avond.

Vanavond klonk hij verzwakt maar strijdlustig aan de telefoon. “Ik ben straks vrij, maar ik ga me inzetten voor degenen die nog vastzitten.” In het detentiecentrum Rotterdam, waar Nessar vastzat voordat hij naar het ziekenhuis werd gebracht, is nog een onbekend aantal hongerstakers. Een deel van hen drinkt ook niet.

Nessar begon vanavond weer met drinken. Hij moet het drinken en eten voorzichtig opbouwen van de artsen, vertelt hij. Gisteravond was het nog niet duidelijk of hij meteen zou kunnen vertrekken of vanwege het late tijdstip nog een nacht in het ziekenhuis zou slapen.

Nessar woont twintig jaar in Nederland. Zijn hele familie woont hier en iedereen heeft een verblijfsvergunning. Nessar verlengde zijn verblijfsvergunning niet tijdig en werd ongewenst vreemdeling verklaard. Hij zou worden uitgezet naar Afghanistan.