Debat Weekers: onduidelijkheid over inlichten FIOD Brandpunt-uitzending

Foto ANP / Martijn Beekman

Na wat minder dan een uur van de verdediging van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers tijdens het debat over de toeslagenfraude, is een grote discussie ontstaan over de vraag of Weekers wel of niet de opsporingsdienst van de belastingdienst (FIOD) had moeten inlichten over de uitzending van Brandpunt over de toeslagenfraude door Bulgaren toen hij erachter kwam.

De oppositie wilde weten waarom Weekers, die enkele dagen van te voren wist van de Brandpunt-uitzending, de opsporingsdiensten niet zelf heeft ingeseind dat 48 uur later in Brandpunt de bewuste fraude zou worden besproken. De FIOD voerde op dat moment al onderzoek uit naar de fraude. Even later tijdens het debat kwam juist weer aan het licht dat het FIOD wel degelijk op de hoogte is gebracht van de uitzending.

De discussie is een opvallende wending in het debat, omdat het nu al lange tijd niet over de fraude zelf of de houding van Weekers daarin gaat, maar over de vraag of hij de FIOD over de uitzending had moeten vertellen. Dan had de FIOD mogelijk meer bewijsmateriaal kunnen verzamelen over de kwestie. Nu liet het Openbaar Ministerie de dag na de uitzending met spoed huiszoekingen verrichten en is er mogelijk bewijsmateriaal verdwenen, vreest de oppositie.

NRC-redacteur Erik van der Walle was bij het debat aanwezig:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Omtzigt wil weten of Weekers nav Brandpunt opsporingsdiensten had moeten waarschuwen. Nee, zegt hij. Bulg reportage stond al op youtube.

Weekers vindt niet dat hij opsporingsdiensten had moeten inlichten. Volgens hem was een telefoontje van hem niet nodig, omdat de opsporingsdiensten “buitengewoon professioneel” zijn. Volgens hem circuleerde op YouTube een filmpje over de fraude, zodat de opsporingsdiensten het al hadden kunnen weten. “Ik ga niet voor brigadier Snuf spelen”, riep Weekers op vragen van de oppositie over deze kwestie. Snel daarna nam hij het terug: “Ik wil dit niet bagatelliseren en neem dit terug.”

Van Ojik noemde het opvallend dat Weekers zelf niet wist van deze YouTube-filmpjes die al rondgingen, en die de opsporingsambtenaren van de FIOD volgens hem daar hadden kunnen zien.

Opstelten bevestigt dat justitie wel op de hoogte was

Even later kreeg Weekers echter een briefje aangereikt waarop stond dat justitie door een woordvoerder van de FIOD op de hoogte is gebracht op de vrijdag van de opname van Brandpunt, maar daarvan was Weekers destijds niet op de hoogte.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Schouten (cu): Weekers saved by the bell. Ambtenaar bleek Fiod te hebben ingeseind over Brandpunt-uitzending. Weekers zichtbaar opgelucht

Hoewel daarmee de angel uit de kwestie leek, kwam het feit dat Weekers niet wist dat de FIOD wel op de hoogte was gebracht hem weer op fikse kritiek van de oppositie te staan.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) bevestigde later op de avond dat de FIOD het functioneel parket van justitie op de vrijdag voor de uitzending heeft ingelicht. Omdat er door publiciteit volgens de minister altijd het risico is dat verdachten vluchten of er bewijs vernietigd wordt, heeft het OM op de maandag na de uitzending ‘spoedzoekingen’ gedaan vanwege het risico dat sporen uitgewist zouden worden.

    • Anouk van Kampen