De terminals van Bloomberg weten alles – de journalisten ook

Een bestuurder van Goldman Sachs wist niet wat hij hoorde toen een journalist van het financiële persbureau Bloomberg hem vroeg of een bepaalde collega bij de zakenbank was vertrokken. Diegene had immers al een tijdje niet meer ingelogd in het Bloombergsysteem, zei de verslaggever.

Het voorval, dat vorige week naar buiten kwam, zorgde voor reuring van Wall Street tot in Frankfurt en Tokio. Het maakte duidelijk dat journalisten van het financiële persbureau toegang hadden tot informatie van hun klanten. Van bankiers tot beurshandelaars en van investeerders tot bedrijven, vrijwel de hele financiële wereld gebruikt de 300.000 terminals van het persbureau.

Bloomberg bood zijn excuses aan en beklemtoonde dat zijn journalisten niet langer toegang hebben tot klantinformatie. Het persbureau zou er alles aan doen het vertrouwen van zijn klanten te herstellen en heeft iemand aangesteld om te onderzoeken wat er precies is gebeurd met de vertrouwelijke klantgegevens.

Drie dagen later ligt Bloomberg echter opnieuw onder vuur. Nu blijkt dat meer dan 10.000 privéberichten die beurshandelaren van twaalf grote banken hebben verstuurd, eenvoudig op internet te vinden waren, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag. In de mails, die inmiddels van internet verwijderd zijn, zou vertrouwelijke handelsinformatie hebben gestaan. Vermoedelijk wilde Bloomberg de berichten op een beveiligde website zetten en zijn ze per ongeluk op een openbare site geplaatst.

De Bloombergterminal bevat een schat aan informatie, het gebruik ervan kost zo’n 20.000 dollar (ruim 15.000 euro) per jaar. Ook deze krant gebruikt het systeem. Bij het gelijknamige persbureau werken 2.400 journalisten. Zij konden niet meelezen bij berichten die klanten elkaar stuurden, en hadden ook geen toegang tot beursgevoelige informatie, maar zij konden wel zien wanneer een klant inlogde op het systeem en welke zoekfuncties ze gebruikten. Ofwel: naar welke informatie ze op zoek waren. Ook zagen zij de naam van de gebruiker die inlogde. Dit kon waardevolle informatie opleveren.

Bloomberg is opgericht door Michael Bloomberg, de huidige burgemeester van New York. Hij werd miljardair door de verkoop van het persbureau, dat nog altijd zijn naam draagt.