De keuze van Angelina

Angelina Jolie is 37 jaar jong. De actrice is een bekroonde, door miljoenen fans aanbeden filmster, met een aanzienlijke marktwaarde in Hollywood. Sinds jaren vormt ze een koppel met acteur Brad Pitt, zelf sekssymbool en een minstens zo grote ster. Meermalen werd ze uitgeroepen tot mooiste vrouw ter wereld. Sinds 2001 is Jolie actief als goodwill-ambassadeur voor de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Ze bezocht vluchtelingenkampen en adopteerde met Pitt kinderen uit Cambodja, Vietnam, Ethiopië.

Niet zelden waren de reacties meesmuilend: het is makkelijk goeddoen als je stevig op de top van Olympus zit. Het komt je pr ten goede en je bent zo weer thuis, nietwaar.

De actie waarmee Angelina Jolie nu komt, is van heel andere orde. Onder de kop My medical choice maakte ze vandaag in een artikel in de New York Times bekend dat ze vorige maand beide borsten preventief heeft laten amputeren. Als drager van een erfelijk gen liep ze in de afzienbare toekomst 87 procent kans op borstkanker.

Jolie zet dusdoende haar faam en status in tegen de taboes op kanker en amputatie, en steekt lotgenoten een hart onder de riem: I do not feel any less of a woman, schrijft ze. Ze wijst op de hoge kosten, bepleit het recht van vrouwen die risico lopen op onderzoek en behandeling.

Ze zal als geen ander weten dat haar artikel weerstand zal wekken. Ze wordt al beschuldigd van aandachttrekkerij. Sommige artsen vrezen een hype, te veel vrouwen zouden al uit voorzorg hun borsten laten verwijderen en Jolie zal dat alleen maar erger maken. Als dat zo is, dan zouden die artsen niet Jolie moeten aanspreken, maar hun eigen beroepsgroep – die amputeert blijkbaar zonder noodzaak.

Een ander taboe waar Jolie geen geduld mee heeft, is dat van haar marktwaarde. Immers, in de Amerikaanse entertainmentindustrie, waar een rimpel een bewijs van slechte smaak is, is een ster met kanker en zonder borsten een koe met een vlekje. Cosmetische borstvergroting is een vorm van goed nieuws, ‘gereconstrueerde’ borsten zijn een gevolg van zeer slecht nieuws.

Filmstudio’s spelen op zeker. Die confronteren hun publiek liever niet met een film met een populaire actrice die associaties wekt met een gevreesde ziekte en daar bovenop met de ergste misvorming die, in Hollywood-perspectief een vrouw kan overkomen. De vraag is of Jolie snel een aanbod zal krijgen voor een grote film.

Angelina Jolie had haar ziekte geheim kunnen houden. Dat juist zij haar „medische keuze” openbaarde is moedig.