Curaçao neemt vandaag afscheid van Helmin Wiels

Duizenden mensen liepen vrijdag op Curaçao mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan de vorige week vermoorde politicus Helmin Wiels.
Duizenden mensen liepen vrijdag op Curaçao mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan de vorige week vermoorde politicus Helmin Wiels. Foto ANP

Curaçao neemt vandaag afscheid van Helmin Wiels, leider van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano die vorige week werd doodgeschoten. De regering heeft in overleg met zijn partij en nabestaanden een uitgebreid programma opgesteld met plechtigheden.

Ambtenaren en personeel in de onderwijssector krijgen vanaf elf uur ‘s ochtends vrij. Eerder kan niet omdat de Citotoetsen en eindexamens deze week begonnen zijn. De Curaçaose overheid doet ook een verzoek aan het bedrijfsleven om personeel de tijd en ruimte te geven om de uitvaart van Wiels bij te wonen, zo schrijft persbureau Novum.

Plechtigheden duren hele dag

De plechtigheden duren de hele dag. Om 09.30 uur (lokale tijd) wordt het lichaam van Helmin Wiels vrijgegeven aan de familie en een uur later vertrekt de kist onder begeleiding van leden van het Korps Politie Curaçao naar de vergaderzaal van de Staten.

Het parlement van Curaçao staat om half elf stil bij de moord op één van haar leden in een speciale herdenkingsvergadering. Deze wordt bijgewoond door alle leden van het demissionair kabinet-Hodge, waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede, de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA), nabestaanden van Wiels en andere genodigden.

Stoet gaat over pontjesbrug

Na de vergadering gaat de kist met Wiels onder politiebegeleiding in colonne naar het SDK-stadion in Brievengat waarna de stoet over de koningin Emmabrug rijdt. Deze pontjesbrug verbindt twee oude stadsdelen van Willemstad met elkaar. De brug is al sinds 1974 gesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar gaat dinsdag dus even open. De verwachting is dat duizenden mensen langs de kant van de weg afscheid nemen van Wiels.

De lijkwagen komt rond het middaguur aan bij het voetbalstadion van het sportcomplex SDK. De bevolking kan vanaf 12.30 uur langs de open kist lopen om afscheid te nemen van Wiels. Het lichaam is vlak na de autopsie gebalsemd.

Het publiek wordt gevraagd om geen rouwkleding te dragen, maar in vrolijke kleding te verschijnen. Partijleden van Pueblo Soberano dragen waarschijnlijk witte T-shirts met het partijlogo. In plaats van kransen en bloemen wordt de bevolking gevraagd een donatie te geven.

Vanaf twee uur zijn er toespraken, onder meer van demissionair premier Daniel Hodge. Om 17.00 uur vertrekt de stoet met lijkwagen weer naar de begrafenisonderneming El Señorial waar Wiels ligt opgebaard. Woensdag wordt Wiels in besloten kring begraven.

    • Annemarie Coevert