Cocu nieuw gezicht van een nieuw PSV

Nieuwe trainer en bijgestelde ambities. Maar PSV predikt alles behalve revolutie. De verantwoordelijken blijven waar ze zitten.

Geen omwenteling, maar evolutie. Met die slogan wil PSV na een op vele fronten mislukt seizoen een nieuwe weg inslaan. Onder leiding van hoofdtrainer Phillip Cocu moet bij de 100-jarige Eindhovense club via de weg van de geleidelijkheid worden hersteld wat de afgelopen jaren kapot is gemaakt. Het versterken van de verdediging, investeren in de jeugd en het bewaken van de clubcultuur zijn de sleutelbegrippen bij de nummer twee van Nederland.

De oud-voetballer Cocu tekende gisteren een vierjarig contract als hoofdtrainer en presenteerde daarbij zijn assistenten Ernest Faber en Chris van der Weerden. Een trio dat zich op het hoogste niveau nog helemaal moet bewijzen als trainer. Om het gebrek aan ervaring te compenseren zou PSV nog graag Ronald Spelbos als analist aan de technische staf toevoegen. Art Langeler, de huidige trainer van PEC Zwolle, staat de komende jaren aan het hoofd van de jeugdopleiding.

PSV, dat sinds 2008 bijna obsessief jaagde op het 22ste landskampioenschap, zet na het vertrek van tussenpaus Dick Advocaat de ambities even op een lager pitje. De landstitel is in 2014 geen heilig doel meer. En zelfs kwalificatie voor de Champions League is ondergeschikt aan het project om een nieuw elftal te bouwen. De jeugdopleiding krijgt een financiële injectie van 750.000 euro. Cocu, die het afgelopen jaar de A1 onder zijn hoede had, hoopt dat meer jeugdspelers de stap naar het eerste kunnen maken.

PSV zet zwaar in op een vernieuwingsproces. Het wekt bij de critici enige bevreemding dat algemeen directeur Tiny Sanders en technisch manager Marcel Brands mogen aanblijven. Dit tweetal is mede verantwoordelijk voor de imagoschade die de club op allerlei gebied leed. President-commissaris Peter Swinkels was gisteren hoogstpersoonlijk in het Philips Stadion aanwezig om het vertrouwen in Sanders en Brands uit te spreken en predikte op bestuurlijk niveau alles behalve de revolutie.

    • Koen Greven