Anouk staat in de finale van het Songfestival

Zangeres Anouk is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. De zangeres bereikte in Malmö, Zweden, met haar liedje ‘Birds’ voor het eerst sinds 2004 weer de finale van het omvangrijke liedjesfestijn. Toen ze uiteindelijk als laatste werd opgenoemd, maakte ze met haar vingers een rockgebaar. Andere landen die een finaleplaats behaalden zijn Denemarken, Litouwen, Ierland, Rusland, Wit-Rusland, Estonia, België, Oekraïne en Moldavië.

Anouk tijdens haar optreden.
Anouk tijdens haar optreden. Foto AP / Janerik Henriksson

Zangeres Anouk is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. De zangeres bereikte in Malmö, Zweden, met haar liedje ‘Birds’ voor het eerst sinds 2004 weer de finale van het omvangrijke liedjesfestijn. Toen ze uiteindelijk als laatste werd opgenoemd, maakte ze met haar vingers een rockgebaar. Andere landen die een finaleplaats behaalden zijn Denemarken, Litouwen, Ierland, Rusland, Wit-Rusland, Estonia, België, Oekraïne en Moldavië.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Yes, Anouk! Vreselijk die getimede spanning voor de underdog #esf

Anouk bracht een sterke versie van haar mooie, weemoedig stemmend liedje dat gaat van ingehouden hartenpijn naar ontladende bevrijding. Ze toonde beduidend meer emotie dan bij eerdere repetities en de halve finale gisteravond voor de vakjury. Het was een ingetogen maar intense performance. Puur op stemkracht – what you see is what you get – met tamelijk ver achter haar drie backingvocalisten, en een sobere kledingkeuze van top en broek. “Something old, something new, something borrowed, something blue met accenten van Balmain en Azzedine Alaia.”

Het Eurovisie Songfestival vindt voor de vijfde keer plaats in Zweden. Vorig jaar won zangeres Loreen ruimschoots met het nummer Euphoria. Anouk’s deelname aan het Eurovisie Songfestival zorgde voor een kentering in de publieke en journalistieke opinie over Nederlandse deelname aan het Songfestival. De BBC vond haar de beste van de avond. Op Twitter spraken veel prominenten hun steun uit voor Anouk en haar ‘gewaagde’ lied.

Twitter avatar uylenbroek Willem Uylenbroek BBC commentatoren unaniem (3) Anouk beste…#esf

De zangeres zelf bereidde zich vanmiddag in stilte op haar hotelkamer in Malmö voor. Ze spaarde haar stem deze dagen door nauwelijks te praten, zoals ze voor haar concerten altijd doet. Daarnaast herstelde ze nog van de “weinig rock ’n roll”-bowlingblessure die ze in het weekend opliep op een avondje uit met haar delegatie.

Het oordeel van de juryleden van gisteren, geselecteerd in alle 39 deelnemende landen, leverde 50 procent op van de puntentelling. De andere helft kwam vanavond bij de live uitgezonden halve finale van de Europese televoters.

Een kleine rel ontstond toen songfestivalcommentator Daniël Dekker vanochtend in zijn radioprogramma per ongeluk onthulde dat Eric van Tijn en Cornald Maas in de Nederlandse vakjury van het Eurovisie Songfestival zitten. Deze informatie mag echter volgens de officiële regels pas zaterdagochtend bekend worden gemaakt om beïnvloeding van de juryleden te voorkomen. Van Thijn en Maas zijn uitgesloten van de vakjury voor de finale. De European Broadcasting Union beraadt zich over eventuele sancties.

    • Amanda Kuyper