Russen arresteren Amerikaan op verdenking van werving voor CIA

Een niet-gedateerde foto van wat de arrestatie van Ryan Fogle moet zijn. Hij heeft een blonde pruik op. Foto Russische Federale veiligheidsdienst/ Reuters

Rusland heeft een Amerikaanse man vastgehouden, die ervan wordt beschuldigd dat hij een Russische geheim agent heeft proberen te rekruteren voor de CIA. Dit maakte de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) bekend, schrijft Reuters.

Update 16.42: Rusland heeft de man ‘persona non grata’ verklaard en heeft hem verzocht het land te verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat “zulke provocerende acties in de geest van de Koude Oorlog nooit de versterking van wederzijds vertrouwen aanmoedigen”.

De man, volgens de FSB Ryan Fogle, zou werkzaam zijn voor de Amerikaanse ambassade in Moskou, maar volgens de FSB ook werken voor de CIA. De ambassade heeft nog geen commentaar gegeven op de beschuldiging. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ambassadeur Michael McFaul opgeroepen morgen op het ministerie langs te komen. Op Twitter werd hem gevraagd naar het incident en de oproep, maar hij gaf geen commentaar.

Twitter avatar jearlemsk Jonathan Earle @McFaul Can you confirm/deny or otherwise comment on the FSB statement about Ryan Fogle’s detention? #AskMcFaul

Fogle zou een grote hoeveelheid geld bij zich hebben gedragen en instructies voor de Rus die hij probeerde te werven voor de Amerikaanse inlichtingendienst. Hij zou ook “speciaal technisch materiaal” bij zich hebben gehad en “vermommingsmiddelen”. Hij werd vannacht vastgehouden en is overgeleverd aan Amerikaanse autoriteiten.

Bekijk beelden van de arrestatie van Fogle:

‘Kunnen 100.000 tot 1 miljoen bieden’

In een programma op de Russische publieke omroep, in het Engels uitgezonden, kwamen fragmenten uit een brief die Fogle zou hebben gestuurd naar boven. Daarin zou hij de Russische agent hebben verteld wat hem geboden zou worden, schrijft AFP:

“We zijn bereid u 100.000 euro te geven en te praten over uw ervaring en samenwerking. (…) We kunnen maximaal een miljoen per jaar bieden voor een langetermijnsamenwerking.”

FSB: werving iets van de laatste tijd

Volgens de FSB zou de Amerikaanse inlichtingendienst de laatste steeds vaker proberen Russen te werven voor samenwerking. Het laatste spionageschandaal waarbij de Verenigde Staten en Rusland zijn betrokken dateert van 2010. Toen werden tien mannen, die Russische geheim agenten bleken, gearresteerd en teruggestuurd naar Moskou.

    • Frank Huiskamp