Zware blessure Naomi van As

De play-offs in het hockey werden afgelopen weekeinde overschaduwd door de ernstige blessure van international Naomi van As. De tweevoudig olympisch kampioene is zeker een half jaar uitgeschakeld nadat ze zaterdag tijdens de wedstrijd van haar club Laren tegen Den Bosch de voorste kruisband van haar rechterknie volledig had afgescheurd. Van As liep de blessure op tijdens de shoot-outs. Daarin kwam ze in botsing met de Bossche keepster Lizzy Koeton.

Haar ploeg Laren werd gisteren uitgeschakeld in de strijd om de landstitel. Zonder Van As was Laren in de beslissingswedstrijd in Den Bosch kansloos: 4-0. In de finale ontmoet de regerend landskampioen – Den Bosch won de titel van 1998 tot en met 2012 met uitzondering van 2009 – over twee weken een oude bekende: Amsterdam.

Gemakkelijk ging het niet voor de Amsterdamse vrouwen, die in SCHC een meer dan volwaardige tegenstander troffen. In de beslissingswedstrijd stond de ploeg uit Bilthoven een kwartier voor tijd met 1-0 voor, maar door late treffers van Emily Hurtz en Elsemiek Groen bleef SCHC alsnog met lege handen achter (2-1).

Bij de mannen plaatsten Oranje Zwart en Rotterdam zich voor de finale om het landstitel. Oranje Zwart was gisteren in het beslissende duel in de halve finale te sterk voor Kampong. Dankzij onder meer twee treffers van Rob Reckers werd het 4-0 voor de ploeg uit Eindhoven.

Donderdag had Oranje Zwart het eerste duel bij Kampong nog met 4-1 verloren, maar zaterdag werd dat in eigen huis met een nipte 3-2 zege rechtgezet.

De mannen van Rotterdam hadden zaterdag in de andere halve finale Bloemendaal al uitgeschakeld. Op ’t Kopje won Rotterdam verrassend ruim (4-1), mede dankzij drie doelpunten van Simon Child.

Dat betekende meteen het hoofdklasse-afscheid van sterspeler Teun de Nooijer. De Bloemendaler, die drie keer tot wereldhockeyer van het jaar werd gekozen en met het Nederlands team twee keer olympisch goud behaalde, speelt komend weekeinde nog wel bij zijn eigen club de halve finale en mogelijk de finale van de Euro Hockey League.

De hoofdklasse van de vrouwen krijgt een nieuwe gezicht te zien: het Amstelveense HIC promoveerde vanuit de overgangsklasse, na een zege op Rotterdam (3-2).