'Zij wil niet zo keihard werken'

Naam: Jaap van Slooten (47)

Beroep: arbeidsrechtadvocaat bij Stibbe en hoogleraar arbeidsrecht

Burgerlijke staat: getrouwd met Sanne Verdam (44), twee dochters (12 en 9)

Ik ben bij ons thuis de feminist. Toen het boek Verwende prinsesjes van Elma Drayer uitkwam, heb ik dat gelijk gekocht en er thuis uit voorgelezen. Ik kreeg van mijn vrouw zo’n blik van: oh god, ik moet carrière maken van mijn man.

Ik werk op een Zuidaskantoor en heb daarnaast een officiële aanstelling voor één dag in de week als hoogleraar. Per saldo werk ik zes dagen. Mijn vrouw is onder andere freelance journalist bij Het Financieele Dagblad. Zij werkt zo’n tien tot vijftien uur in de week. Vroeger zei ik wel eens: moet je niet wat meer werken? Je weet maar nooit hoe het loopt in het leven. Maar mijn vrouw zit anders in elkaar. Zij wil niet zo keihard werken als ik. Zij vindt het heerlijk om bij de kinderen te zijn en schaamt zich daar niet voor. Ik voel me er soms ongemakkelijk bij dat zij kwetsbaarder is, doordat ze meer thuis is. Anderzijds heb ik er gemak van, ik kan doen wat ik het liefst doe. Een beetje een rare situatie.

Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Het uitgangspunt is: alles delen. Het feit dat ik meer verdien, wil niet zeggen dat ik meer geld overhoud als we scheiden en dat zij dan op een houtje moet bijten. Dat is ook de achtergrond van de uitlatingen van Bussemaker, waar ik het hartgrondig mee eens ben. Vrouwen moeten – zoals iedereen – economisch zelfstandig zijn. Dat wil ik mijn dochters ook meegeven. Ik zou het vervelend vinden als zij denken: ik ga later voor mijn kinderen zorgen en hoef niet te werken.”