Zes jaar cel geëist tegen Berlusconi in Rubygate

Foto Reuters / Paolo Bona

In de zaak rond de voormalige escort Ruby tegen de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi eisen de aanklagers een gevangenisstraf van zes jaar celstraf en een levenslang verbod om nog een publiek ambt uit te oefenen.

De zaak draait om de vraag of Berlusconi tegen betaling seks heeft gehad met een destijds minderjarig meisje, de Marokkaanse Karima El Mahroug, beter bekend als Ruby.

De betaalde seks zou hebben plaatsgevonden op een van de beruchte bunga-bunga-feestjes van de voormalige Italiaanse premier. Zowel Berlusconi als Ruby ontkennen.

De behandeling van de rechtszaak heeft ruim twee maanden vertraging opgelopen. Oorzaken waren een oogontsteking van Berlusconi, zijn deelname aan de Italiaanse parlementsverkiezingen en een verzoek voor behandeling van de zaak door een andere rechtbank.

Aanklager zegt geen twijfel te hebben dat organisatoren wisten dat Ruby minderjarig was

Aanklager Ilda Boccassini zei in haar requisitoir dat er ‘geen twijfel’ is dat de organisatoren van de bunga-bunga-feestjes wisten dat Ruby minderjarig was. Ze beschreef Ruby als een jongvolwassene die problemen thuis had en was weggelopen van huis.

Eerder is ze al aangeklaagd voor zakkenrollen en de diefstal van dure juwelen. Hoewel ze geen baan had droeg Ruby dure kleding en had ze geregeld grote geldbedragen bij zich. “We twijfelen er niet aan dat Ruby zich heeft geprostitueerd”, aldus Boccassini. Dit zou al het geval zijn geweest voordat ze in contact kwam met Berlusconi en de zijnen. Volgens Boccassini heeft Ruby gelogen toen ze zei geen seks te hebben gehad met Berlusconi. Ruby heeft volgens de aanklager meer dan 4,5 miljoen euro gekregen van Berlusconi.

‘Verdediging zal betogen dat feestjes elegante diners waren’

Buitenlandredacteur Marc Leijendekker zegt dat de eis van de aanklager niet onverwacht komt. “Een eis van enkele jaren werd al verwacht. De aanklager zegt dat hij wetten heeft overtreden die hij als premier zelf heeft aangenomen.” Volgens Leijendekker gaan de advocaten van Berlusconi pleiten dat de voormalige premier niet wist dat Ruby minderjarig was, dat ze geen seks hebben gehad en dat het geen ranzige feestjes waren, maar elegante diners.

Berlusconi kan na een veroordeling nog in hoger beroep en in cassatie. Volgens Leijendekker zijn de politieke implicaties mogelijk groter. Bij een grote demonstratie in Brescia afgelopen zaterdag trok Berlusconi nog fel van leer tegen de rechters. Hij zei onder andere:

“jullie kunnen me van alles aandoen, maar één ding kunnen jullie nooit verhinderen, nooit. Jullie kunnen vele miljoenen Italianen nooit verhinderen mij als leider van [mijn partij] Volk van de Vrijheid te willen.”

Dat er ook ministers aanwezig waren bij die manifestatie heeft tot een grote rel geleid in het nieuwe kabinet.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Berlusconi vreest proces Ruby. Ruzie in kabinet over aanval op rechters en schaamteloze manipulatie van informatie. http://t.co/7EqLWbnGij

Berlusconi gebruikte zijn macht om Ruby uit de gevangenis te houden

Het schandaal rond Ruby kwam in 2010 aan het licht toen bleek dat Berlusconi zijn macht had aangewend om Ruby te helpen toen ze werd vastgehouden door de politie in Milaan. Ze zou drieduizend euro van een vriend hebben gestolen. De politicus kreeg haar vrij door te zeggen dat ze familie is van de toenmalige Egyptische president Hosni Mubarak. Volgens de verdediging geloofde Berlusconi dat echt en kan Ruby dat bevestigen.

Tegen Berlusconi lopen meerdere rechtszaken. Vorige week werd hij tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking en fraude. Berlusconi gaat vrijwel zeker in cassatie, waardoor de zaak wordt gerekt en uiteindelijk verjaart en hij - mede door zijn hoge leeftijd - zijn celstraf waarschijnlijk zal ontlopen.

Als er geen verdere vertragingen optreden, kan de zaak eind mei worden afgerond.

    • Alex van der Hulst