Winnaars en verliezers

1. Ajax

+

Een landstitel voor een beginnende trainer is knap, drie titels op rij is heel knap. Trainer Frank de Boer zette het elftal naar zijn hand. Zelfs van het ontbreken van een echte topscorer had Ajax geen last. Na een traditioneel stroeve start was Ajax de meest constante ploeg, met uitblinkende Denen Christian Eriksen en Viktor Fischer.

2. PSV

-

Dick Advocaat en Mark van Bommel werden teruggehaald naar Eindhoven met maar één doel: de landstitel. Dat is niet gelukt. PSV maakte meer dan honderd treffers, maar bleek mentaal zwak. Incidenten met Erik Pieters, Jeremain Lens en Mark van Bommel trokken meer aandacht dan de prestaties.

3. Feyenoord

+

De tweede plaats van vorig jaar kon hij niet herhalen, maar het is een degelijke prestatie van trainer Ronald Koeman dat hij na het vertrek van bijna de hele as van zijn elftal weer lang meedeed om de prijzen met zijn jonge selectie. De Italiaanse spits Graziano Pellè, door toeval beland in De Kuip, was met 27 doelpunten een aanwinst.

4. Vitesse

+

De in 2010 al aangekondigde landstitel kwam er niet, maar Vitesse streed lang mee om de eerste plaats. De club heeft veel te danken aan de Ivoriaanse spits Wilfried Bony, die 31 keer scoorde. Als hij niet meedeed, verloor Vitesse prompt. Middenvelder Marko van Ginkel, die Oranje haalde, was een van de revelaties van het seizoen.

5. FC Utrecht

+

Vijfde worden met een elftal zonder aansprekende namen is een uitstekende prestatie van trainer Jan Wouters. De onverzettelijkheid is terug in Utrecht, met karakterspelers als Mike van der Hoorn en de Australiër Tommy Oar. De nieuwe doelman Robbin Ruiter is een aanwinst voor de eredivisie.

6. FC Twente

-

Voor het tweede jaar op rij kwam het ambitieuze FC Twente niet verder dan de zesde plaats. Met een investering van twintig miljoen euro in nieuwe spelers begonnen de Tukkers goed, maar stortten ze na de winterstop weer in. De Engelse trainer Steve McClaren werd tussentijds ontslagen.

7. FC Groningen

+

Het leek een matig seizoen te worden voor FC Groningen. Het grootste deel van de competitie bivakkeerde de ploeg in de tweede helft van de ranglijst. Vanaf het moment dat trainer Robert Maaskant zijn vertrek aankondigde, verbeterden de prestaties miraculeus en haalden de noorderlingen de play-offs.

8. SC Heerenveen

-

Na de mooie vijfde plaats van vorig jaar had de nieuwe trainer Marco van Basten het dit seizoen erg lastig om de juiste speelwijze te vinden. De hele voorhoede was vertrokken, alleen de IJslandse spits Alfred Finnbogason (24 goals) bleek een waardige vervanger. Later ging het iets beter, met de Serviër Filip Djuricic en de Belg Yassine El Ghanassy op de flanken.

9. ADO Den Haag

+

Met aardig voetbal krabbelde ADO Den Haag op na de vijftiende plaats van vorig seizoen. Trainer Maurice Steijn heeft van onbekende namen een aardig elftal gebouwd. Hagenees Mike van Duinen maakte elf treffers en werd de onbetwiste publiekslieveling.

10. AZ

-

Het ambitieuze elftal speelde zich pas in de voorlaatste competitieronde veilig. De Amerikaanse spits Jozy Altidore en middenvelder Adam Maher waren lichtpuntjes in een wisselvallig elftal. De fysieke methode van trainer Gertjan Verbeek lijkt uitgewerkt in Alkmaar.

11. PEC Zwolle

+

Iedereen zag PEC als geheide degradatiekandidaat, maar het elftal van de vertrekkende trainer Art Langeler haalde meer punten dan verwacht – met verzorgd voetbal.

12. Heracles Almelo

+

Af en toe was het spel van Heracles naïef, bijvoorbeeld door bij Feyenoord te spelen met drie verdedigers (6-0 verlies). Toch verdient trainer Peter Bosz een compliment voor zijn gedurfde speelwijze. De ploeg maakte meer goals dan FC Utrecht, maar kreeg ook meer treffers tegen dan VVV Venlo.

13. NAC Breda

-

Alleen de doelpunten van vleugelspits Anthony Lurling, waarmee NAC zich vorige week veilig speelde, waren het aanzien waard. Verder speelde NAC kleurloos voetbal met een grauw elftal. De trainerswissel – Bosniër Nebojsa Gudelj verving John Karelse – had wel enig gunstig effect.

14. RKC Waalwijk

+

Weliswaar kon RKC niet de prestatie herhalen van vorig seizoen, toen het negende werd, maar het is knap dat de ploeg van trainer Erwin Koeman met de laagste begroting de nacompetitie ontloopt.

15. NEC

-

NEC begon goed aan het seizoen, en leek zich te plaatsen voor de play-offs. Maar na drie versterkingen in de winterstop stortte de ploeg van trainer Alex Pastoor in elkaar. Uiteindelijk is het een slecht seizoen geworden, met een elftal zonder echte uitblinkers.

16. Roda JC

-

De overstap van trainer Ruud Brood van RKC naar Roda JC had een promotie moeten zijn, maar al snel wist hij dat het moeilijk zou worden. Af en toe stuntte Roda met gelijke spelen tegen topclubs, maar verder was het slecht, met de nacompetitie tot gevolg.

17. VVV Venlo

-

Al jaren is VVV niet weg te slaan uit de nacompetitie. Ook dit jaar moet de club zich daar weer zien te redden. Het doel was om uit te groeien tot een stabiele middenmoter in de eredivisie, maar ook dit jaar ontbrak de kwaliteit ten enenmale.

18. Willem II

-

De promotie kwam totaal onverwacht, en eigenlijk was Willem II helemaal niet klaar voor een seizoen in de eredivisie. Dat bleek. Door geldgebrek was de selectie allerminst eredivisiewaardig.

    • Derk Walters