WikiLeaks

De proces-verbalen verschijnen niet op papier, de verzoeken van de aanklager of de verdediging mogen niet openbaar gemaakt worden en een van de getuigen zal op een onbekende, beveiligde plek in ‘lichte vermomming’ spreken- volgens de verdediging en veel journalisten is het aankomende proces van Amerikaans militair Bradley Manning omgeven door mistwolken van geheimhouding. Het heeft iets vreemds: een zaak die in feite om transparantie en openheid draait, lijkt zoveel mogelijk achter gesloten deuren te worden gehouden. Volgens de Krijgsraad heeft dit te maken met het risico opnieuw geheime informatie in het rond te strooien, de verdediging betwijfelt dat – het gaat immers voornamelijk om documenten die al openbaar zijn.

Bradley Manning gaf in februari aan schuldig te zijn aan 9 van de 22 ten laste gelegde aanklachten. Aan het lekken van overheidsinformatie, bijvoorbeeld. In een illegaal gemaakte audio-opname hoor je hem een statement met daarin zijn motieven voorlezen. Hij heeft het over de eerste keer dat hij het filmpje bekijkt waarin een gevechtshelikopter een groep Irakezen onder vuur neemt. Volgens Manning keek hij er eerst niet zo van op: hij was het wel gewend om dergelijke ‘war porn’ te zien. Maar de manier waarop de bemanning elkaar feliciteert, aan de lijken refereert als ‘dead bastards’ en er niet van opkijkt dat ze per ongeluk kinderen hebben neergeschoten, alarmeert hem. De ‘delightful bloodlust’ die ze tentoonspreiden. Hij vertelt hoe het filmpje hem in gewetensnood bracht en hoe hij het uiteindelijk op de servers van WikiLeaks zet.

Waar hij zich níet schuldig aan acht, is de aanklacht die hem levenslang in de gevangenis kan doen belanden: ‘aiding the enemy’, het helpen van de vijand. De persoon die in de ‘lichte vermomming’ (een pruik? Een Russische bontmuts met flapjes?) gaat getuigen, is waarschijnlijk een Navy SEAL die zal vertellen hoe er bij de inval in het huis van Bin Laden bewijs is gevonden dat Osama documenten van WikiLeaks heeft opgevraagd.

De redenatie gaat dus als volgt: geheime informatie komt op internet + de vijand is in het bezit van een MacBook en een werkende glasvezelkabel = helpen van de vijand. Aangezien alle informatie op internet komt (of dat nou van WikiLeaks komt of van de website van een krant of van een persoonlijke blog) is elke bron of klokkenluider min of meer schuldig aan het helpen van De Vijand. Dat is een redenatie die mij angst aanjaagt – mensen die met gevaar voor eigen vrijheid informatie vrijgeven die een nieuwe kant van een situatie belicht, zouden beter beschermd moeten worden.

De Freedom of the Press Foundation is nu begonnen met een crowd funding actie om een of twee stenografen voor het Bradley Manning proces in te huren. Ik heb geld gedoneerd – als iemand die een oorlogsmisdaad aan het licht brengt levenslang de gevangenis in gaat als Osama-bondgenoot, wil ik graag weten hoe dat precies is gegaan.

    • Renske de Greef