‘Weekers hield toeslagenrapport achter’

RTL Nieuws heeft een document van de Belastingdienst in handen over de toeslagenfraude dat staatssecretaris Weekers nog niet aan de Kamer wilde geven. Foto ANP / Jerry Lampen

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft een document met informatie over fraude met toeslagen niet naar de Tweede Kamer gestuurd, ook al is het al anderhalf jaar beschikbaar en heeft de Kamer herhaaldelijk om de informatie gevraagd. Dat heeft RTL Nieuws vanavond gemeld.

In het stuk van de Belastingdienst (hier als pdf te downloaden) worden verschillende vormen van ‘systeemfraude’ beschreven, waaronder fraude met toeslagen. Het rapport gaat over de werkwijze van de daders, waar ze vandaan komen en wat voor straffen ze hebben gekregen van de rechter.

De Tweede Kamer heeft naar aanleiding van de affaire rond toeslagenfraude door Bulgaren herhaaldelijk gevraagd om een overzicht van fraudezaken. Weekers weigerde dat, omdat het om lopend onderzoek zou gaan.

In het stuk worden 250 zaken beschreven. Hiervan zijn 69 zaken afgewezen, lopend of stopgezet. Over negentig zaken moet het OM zich nog buigen. In 91 gevallen is het tot een veroordeling of boete gekomen. Veertien zaken zijn geseponeerd en in drie gevallen kwam het tot vrijspraak.

Het ministerie van Financiën wil tegenover RTL niet reageren. De Kamer debatteert morgeng met Weekers. De Kamer vraagt zich af of hij genoeg heeft gedaan om de toeslagenfraude aan te pakken. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageert fel op de onthulling van de brief:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt We hebben drie keer om overzicht toeslagenfraudes gevraagd en kregen het niet. Doelbewust achtergehouden dus.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees stelt naar aanleiding van de onthulling van RTL Nieuws dat de geloofwaardigheid van Weekers ‘naar een dieptepunt is gedaald’. Een finaal oordeel over Weekers velt D66 pas tijdens het debat. Koolmees voorziet wel een ‘zwaar debat’ voor Weekers.

‘Weekers kan zich niets meer veroorloven’

Erik van der Walle, politiek redacteur voor NRC Handelsblad in Den Haag zegt dat Weekers dit nieuws zo vlak voor het debat kan missen als kiespijn.

“Weekers kan zich eigenlijk niks meer veroorloven in de informatievoorziening naar de Tweede Kamer toe. Eerst was er al de irritatie dat het hem niet lukte om vlak voor het reces een brief naar de Kamer te sturen. Daarna gaf hij EenVandaag eerder informatie dan de Kamer en nu heeft RTL Nieuws een brief waar de Kamerleden al tijden om vragen. Je ziet aan de reacties dat dit de oppositie behoorlijk irriteert.”

‘Polen krijgen ten onrechte toeslag’

Polen die in Nederland hebben gewoond en gewerkt, krijgen ten onrechte honderden euro’s per maand aan zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en andere toeslagen van de Belastingdienst, zo meldt RTL Nieuws vanavond op basis van eigen onderzoek. De fiscus controleert niet of Polen en andere EU-inwoners nog in Nederland wonen en werken en blijft de toeslagen uitbetalen. Zelfs als de ontvangers de toeslag stop willen zetten vanwege hun vertrek uit Nederland, lukt dat vaak niet. RTL beschikt niet over cijfers over de schaal waarop de onterechte uitbetalingen voorkomen.

    • Alex van der Hulst