'We zijn mijn vrouw dankbaar'

Naam: Bart van Straten (58)

Beroep: hartchirurg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Burgerlijke staat: getrouwd met Toos van Straten (56), drie kinderen (30, 29 en 25)

Ik vind de uitspraken van minister Bussemaker ongepast. In een tijd dat veel mensen werkloos zijn, roept zij getrouwde vrouwen op te gaan werken. Nederland staat in brand. Help eerst degenen die hun huis moeten verkopen omdat zij de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. En bovendien: waar bemoeit de minister zich mee? Dit is toch een privékwestie?

Toos en ik zijn 33 jaar getrouwd. De eerste vier jaar had zij een baan in de zorg. Toen ik klaar was met mijn artsenopleiding, ging zij voor de kinderen en het huishouden zorgen. Daar zijn onze kinderen haar dankbaar voor. En ik ook. Als je vijftig, zestig uur per week werkt, is het fijn als thuis alles op rolletjes loopt. We zijn heel gelukkig samen. Maar mocht het mislopen, dan hoeft zij zich nergens zorgen om te maken. We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd.

Dat een vrouw zich niet zou kunnen ontplooien omdat zij geen betaalde baan heeft, is onzin. Sterker: ik vind zo’n stelling beledigend. Ten eerste kan je als niet-werkende vrouw ook maatschappelijk actief zijn. Ten tweede is het nog maar de vraag of iedere betaalde baan garant staat voor zelfontplooiing. Misschien is het wel waardevoller om vrijwilligerswerk te doen dan er een geestdodend baantje op na te houden. Zoals asperges steken. Of lopendebandwerk.

Noem me ouderwets, maar ik vind het belangrijk dat kinderen worden opgevoed door een echte moeder.”