Voor een paar euro per dag de straat vegen

Zien

Docu

De onplaatsbaren

Ned. 2, 23.00 - 00.00 uur

„Ik vind deze wereld zo gemeen. Ik ga geen kinderen nemen. Dat doe ik ze niet aan.” Een man met een lange baard praat in zichzelf, terwijl hij over straat slentert met een groene vuilniszak. Het is de 40-jarige Spijker, een van de hoofdpersonen in de documentaire ‘De Onplaatsbaren’ die vanavond door omroep IKON wordt uitgezonden. Documentairemaker René Hazekamp volgde twee jaar lang een aantal verslaafden die werken voor het Rotterdamse bedrijf Jobs-Score, een uitzendbureau voor daklozen. Voor een paar euro per dag pikken zij het vuil van straat.

Hazekamp registreert als een ‘fly on the wall’: zonder uitleg te geven over hun achtergrond, brengt hij de rauwheid van het leven op straat in beeld. Hoe de straatvegers van weggegooide sigaretten een nieuwe sigaret draaien. Hoe sterk ze verlangen naar een „verdovend” flesje bier. De stemming in de documentaire verspringt ieder moment van voorzichtig optimistisch naar uiterst deprimerend. Zo probeert de ex-crimineel Dick Eckhardt, een van de hoofdfiguren, andere verslaafden te helpen en geeft hij voorlichting op scholen. Maar het lukt hem zelf niet om op het rechte pad te blijven.

De conclusie van straatveger Spijker: „Niemand vaart wel zonder geluk.”

Andreas Kouwenhoven

    • Andreas Kouwenhoven