Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Verfilming ‘Dorsvloer vol Confetti’

Franca Treurs succesvolle debuutroman ‘Dorsvloer vol confetti’ wordt deze zomer verfilmd. Treur blijkt bij de verfilming betrokken te worden. ‘Ik neem zelf geen initiatief’, zegt Treur. ‘Maar ik word eens in de zoveel tijd benaderd met een vraag om extra informatie’. Zo heeft ze binnenkort een afspraak met een kostuumontwerper. ‘Die heeft foto’s verzameld van de

Franca Treurs succesvolle debuutroman ‘Dorsvloer vol confetti’ wordt deze zomer verfilmd. Treur blijkt bij de verfilming betrokken te worden.

‘Ik neem zelf geen initiatief’, zegt Treur. ‘Maar ik word eens in de zoveel tijd benaderd met een vraag om extra informatie’. Zo heeft ze binnenkort een afspraak met een kostuumontwerper. ‘Die heeft foto’s verzameld van de kleding die ze wil gebruiken. Deze ontwerper wil van mij horen wat er in die tijd op een Zeeuwse boerderij gedragen werd.’

Het is nog onduidelijk of Treur verder nog betrokken wordt bij de film. ‘Het scenario heb ik niet willen lezen. Beeld werkt heel anders dan taal. Ik zie het als een andere kunstvorm’.

Toch voelt ze zich enigszins verantwoordelijk voor de verfilming van haar debuutroman. ‘Er wordt een subcultuur in beeld gebracht, nota bene een woordcultuur, die niet veel mensen kennen. Het zou mooi zijn als dat heel precies gebeurt.’ Dat ze nu bij het filmproces wordt betrokken, zegt Treur erg te waarderen. ‘Ik vind het heel fijn om te merken dat er moeite wordt genomen om mijn boek zo waarheidsgetrouw mogelijk te verfilmen.’

De filmrechten van de roman werden enkele jaren geleden al verkocht aan filmproducent Column. Na wat oponthoud, een regisseurswissel, wordt ’Dorsvloer vol confetti’ de eerste grote film voor regisseuse Tallulah Schwab. Zij maakte tot op heden enkele korte films en theaterproducties. Over de verdere invulling van de rollen is niets bekend. Ook niet bij Treur.

Treur brak in 2010 met haar roman Dorsvloer vol confetti, dat zich afspeelt in een Zeeuws boerengezin, door bij een groot publiek. Ze won er de Selexyz Debuutprijs (10.000 euro) mee en werd genomineerd voor meerdere literaire prijzen.