Uniek kijkje op Manhattan vanaf het hoogste puntje nieuwe WTC-toren

Deze week werd de laatste hand gelegd aan het hoogste puntje van het nieuwe (One) World Trade Center, sinds deze maand het hoogste gebouw in New York.

De wolkenkrabber in Manhattan, waar op 11 september 2001 de Twin Towers van het oude WTC sneuvelden, reikt met 387 meter nu net uit boven het Empire State Building.

Het fantastische uitzicht vanaf het hoogste puntje van de toren op het roostervormige stratenplan van Manhattan ziet er ongeveer zo uit.

http://youtu.be/k4zrgI3HV6w

De Freedom Tower, zoals de toren in de volksmond heet, is het hoogste gebouw van het westelijk halfrond en het op twee-na-hoogste gebouw ter wereld. Met de voltooiing van de zilverkleurige piek heeft de toren de symbolische hoogte van 1776 voet bereikt. De piek, ruim 124 meter hoog, dient als televisieantenne. ‘s Avonds komt er een lichtbundel uit die van kilometers afstand is te zien.

De 1776 voet verwijzen naar het jaar 1776, toen de Verenigde Staten zich onafhankelijk verklaarden van Groot-Brittannië. Bouwdeskundigen zijn het er niet over eens of het bovenste gedeelte van de wolkenkrabber een piek of een antenne is. Betreft het slechts een antenne, dan telt deze niet mee in de hoogte van de toren en zakt die een aantal plaatsen op de ranglijst van hoogste gebouwen. Het hoogste dak van het gebouw ligt op 417 meter.

Bekijk onze In Beeld-serie:

    • Marije Willems