Snelheid, niet kracht is cruciaal bij Sevens-rugby

Naam: Elke van Meer

Leeftijd: 25

Sport: Rugby

Prestaties: Kwalificatie voor het WK in Moskou dit jaar. Sinds 2008 bij het Nederlands Sevens-rugbyteam, dat sinds twee jaar professioneel is

Vrijdag en zaterdag wordt in Amsterdam het vierde en laatste toernooi van de Sevens World Series rugby voor vrouwen gehouden. Het Nederlands team staat zesde in de tussenstand en zit in de poule bij Nieuw-Zeeland (1ste), Rusland (7de) en China (13de). Wat zijn je verwachtingen deze week?

„Ik kan zelf helaas niet spelen, omdat ik vorige week twee vingers heb gebroken. We zitten in een sterke poule, maar het is leuk om ons met deze tegenstanders te meten. Zeker met Nieuw-Zeeland, een ploeg die we ook treffen op het WK in Moskou eind juni. Ik hoop dan weer te kunnen spelen.”

De World Series waren eerder in Dubai, Houston en Guangzhou. Hoe is het om nu in Amsterdam te spelen?

„Supergaaf! Het is een mooie gelegenheid voor familie en vrienden om te komen kijken. Ik weet niet precies hoeveel toeschouwers er in totaal zullen komen, maar ik verwacht wel een paar duizend mensen.”

Het grote publiek kent rugby vooral als sport met vijftien spelers. Hoe anders is het om met zeven man op het veld te staan?

„Het grootste verschil is dat je niet met vijftien mensen maar met zeven mensen op een even groot veld staat, waardoor er veel meer ruimte is. Het gaat bij Sevens dus ook veel meer om snelheid en atletisch vermogen en minder om kracht. Ook duren wedstrijden bij Sevens maar 2x7 minuten in plaats van 2x40 minuten.”

Wat is jouw rol in het veld?

„We verdedigen allemaal of we vallen allemaal aan, dus een onderscheidende rol heb ik niet echt. Wel ben ik sterk in lopen. Ik sta vaak een beetje aan de buitenkant en probeer buitenom te komen en er zo voorbij te komen.”

Na de World Series wacht van 28 tot 30 juni het WK in Moskou. Wat mogen we hier van jullie verwachten?

„We zitten in de poule met Nieuw-Zeeland, Canada en Tunesië. Tunesië is pas net begonnen met een Sevens-team, dus die moeten we kunnen verslaan. Canada is goed, maar we hebben ze in de World Series al eens verslagen. Dat zou op het WK ook kunnen. Nieuw-Zeeland is het sterkste land. Het zou heel mooi zijn om de volgende ronde te halen.”

Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 staat rugby Sevens voor het eerst op het programma. Zijn jullie hier al (stiekem) mee bezig?

„De Spelen zijn een droom. Het zou geweldig zijn om daar naartoe te gaan. Maar er kan in drie jaar nog van alles gebeuren, dus ik ben er nog niet echt mee bezig. Eerst maar eens de World Series en het WK. Er is ook nog een hoop onduidelijk over de Spelen. We weten bijvoorbeeld nog niet hoe de kwalificatie werkt.”

    • Matthijs Keuning