Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

PSV presenteert Cocu als opvolger van Advocaat

Cocu van na afloop van een eredivisiewedstrijd tegen Ajax in maart vorig jaar, gewonnen met 2-0 door Ajax.
Cocu van na afloop van een eredivisiewedstrijd tegen Ajax in maart vorig jaar, gewonnen met 2-0 door Ajax. Foto ANP / Olaf Kraak

Oud-voetballer Philip Cocu is vanochtend door PSV officieel gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer, waarmee hij Dick Advocaat opvolgt bij de club. PSV meldt dat Cocu voor vier jaar tekent en gaat werken met assistenten Chris van der Weerden en Ernest Faber.

Vanaf maart werd Cocu al genoemd als aangewezen nieuwe hoofdtrainer, maar tot dusver hielden de club en Advocaat de kaken op elkaar. De oud-speler is sinds 2009 assistent-trainer bij PSV.

Ruud van Nistelrooy, André Ooijer en Mark van Bommel krijgen rol bij het nieuwe PSV

Phillip Cocu zei een nieuwe weg te willen inslaan bij PSV. Dat moet onder meer gebeuren door oud-voetballers in de jeugdopleiding op te nemen. De nieuwe PSV-trainer wil dat Ruud van Nistelrooy en André Ooijer Eindhovense jeugdteams gaan leiden. Ook Mark van Bommel krijgt een nog nader te bepalen rol.

Van Bommel, die zondag zijn afscheid aankondigde, gaat ook deel uitmaken van een forum dat het imago van de club onder de loep gaat nemen. Dat doet hij samen met onder anderen forumvoorzitter en voormalig zwemmer Pieter van den Hoogenband en oud-voorzitter Jacques Ruts.

Cocu liet ook weten Ronald Spelbos, momenteel werkzaam bij de KNVB, aan te willen trekken als analist.

Technisch directeur Marcel Brands zei dat de club momenteel weinig geld heeft voor nieuwe spelers, tenzij spelers uit de huidige selectie worden verkocht. Cocu meldde dat zaken gaan veranderen binnen de selectie, maar werd niet concreet.

‘PSV gaat samenwerkingsverband aan met Manchester City’

Vandaag zei Brands ook dat PSV in gesprek is met Manchester City, er zou geen sprake van een samenwerkingsverband. Voetbal International meldt dat Brands twee gesprekken achter de rug heeft met zijn City-collega Txiki Begiristain. Ze zouden hebben gesproken over het stallen van City-talenten bij PSV.

Het voetbaltijdschrift verwacht dat komende zomer al spelers worden uitgeleend. PSV wil naar verluidt de 18-jarige Nederlandse verdediger Karim Rekik naar Eindhoven halen. Over het verhuren van andere spelers is nog niets bekend.

De schaal het grote doel voor Cocu

Eind vorig seizoen stond hij na het vertrek van Fred Rutten al een paar maanden aan het roer. Dit seizoen is hij ook trainer van de A1. Voor Cocu, in het verleden als speler al zes seizoenen actief in Eindhoven, wordt het behalen van het kampioenschap het grote doel. PSV wist voor het laatst in 2008 beslag op de schaal te leggen.

Van der Weerden en Faber waren sinds vorig seizoen assistent-trainer onder respectievelijk Cocu en Advocaat. Faber had eerder FC Eindhoven onder zijn hoede.

PSV kende dit seizoen een teleurstellend seizoen onder Advocaat. De ploeg eindigde, ondanks het aantrekken van onder anderen Mark van Bommel en Luciano Narsingh als tweede in de competitie op zeven punten achterstand van kampioen Ajax. Daarnaast ging de ploeg in de bekerfinale onderuit tegen AZ en kwam de club niet door de groepsfase van de Europa League.

COCU HAALDE ALS SPELER IN 2006/2007 DE LANDSTITEL BINNEN

Cocu, die 101 interlands op zijn naam heeft staan, was tussen ’95 en ’98 en ’04 en ’07 speler van PSV. In beide periodes speelde hij bijna honderd wedstrijden voor de club. In de ongemeen spannende laatste competitieronde van 2007 haalde PSV het landkampioenschap binnen dankzij zijn doelpunt.