Politie onderschept boot vol asielzoekers

CORRECTS WORDING ABOUT THE NUMBER OF IRANIANS TO ABOUT 100 INSTEAD OF MORE THAN 100 - Indonesian marine police officers guard Iranian asylum seekers who were caught in Indonesian waters while sailing to Australia, at Benoa port in Bali, Indonesia, Sunday, May 12, 2013. About 100 Iranians were on a boat en-route to Australia to seek for asylum when they were caught and detained by Indonesian authorities on Sunday. (AP Photo/Firdia Lisnawati)
CORRECTS WORDING ABOUT THE NUMBER OF IRANIANS TO ABOUT 100 INSTEAD OF MORE THAN 100 - Indonesian marine police officers guard Iranian asylum seekers who were caught in Indonesian waters while sailing to Australia, at Benoa port in Bali, Indonesia, Sunday, May 12, 2013. About 100 Iranians were on a boat en-route to Australia to seek for asylum when they were caught and detained by Indonesian authorities on Sunday. (AP Photo/Firdia Lisnawati)

Indonesië

De Indonesische waterpolitie heeft gisteren een houten boot met 96 asielzoekers uit het Midden-Oosten onderschept. De boot was op weg naar Australië. Twee bemanningsleden van de vissersboot zijn aangehouden voor mensensmokkel, zei de commandant van de waterpolitie ter plaatse. De politie enterde de boot voor de kust van Benoa, een haven in de buurt van het Balinese Kuta. De opvarenden, van wie het merendeel geen reisdocumenten had, weigerden aanvankelijk het schip te verlaten. Maar na een dag lang getouwtrek gaven ze zich over. De asielzoekers zijn, zolang het onderzoek van de immigratiedienst nog niet is afgerond, opgesloten. AP