over de haag

Een volle lege agenda

Na twee weken reces – géén vakantie, zeggen ze allemaal – komt de Tweede Kamer morgen weer bijeen. De agenda tot de zomer oogt vol. Maar waar zijn de grote hervormingsvoorstellen die het kabinet van premier Mark Rutte bij zijn aantreden daadkrachtig aankondigde? De bijbehorende wetten moesten wachten, eerst op een sociaal akkoord en daarna nog een zorgakkoord. Die akkoorden zijn er sinds vorige maand. De ervaringsdeskundigen aan het Binnenhof weten het al: voor de zomer gebeurt er in de Tweede Kamer op dit vlak niets meer. Het wordt op zijn vroegst het najaar. En dan is er nog de tegenwoordig zo cruciale Eerste Kamer, met één zekerheid: de senatoren laten zich niet opjagen.

De kiezer vindt het niks

Intussen zijn de meeste kiezers nog altijd niet overtuigd van de plannen van het kabinet, blijkt uit de jongste gegevens van opperpeiler Maurice de Hond. Al vier weken lang is het humeur van het electoraat nagenoeg onveranderd. De VVD staat op een verlies van 17 zetels ten opzichte van de 41 die bij ‘echte’ verkiezingen van vorig jaar september werden gehaald. De andere coalitiepartner, de PvdA, verliest 18 zetels vergeleken met de 38 zetels waarover de partij nu beschikt. Virtuele winnaars blijven de PVV (27 zetels, plus 12), 50Plus (11 zetels, plus 9) SP (21 zetels, plus 6) en D66 (12 zetels, plus vijf).

GroenLinkse trouw

Vochten de Tweede Kamerleden van de vorige GroenLinks-fractie elkaar geregeld verbaal de tent uit, nu lijkt de liefde aan de winnende hand. Tijdens het reces trouwde de helft van de GroenLinks-fractie, zij het niet met elkaar. Jesse Klaver ontving op Twitter complimentjes over de jurk van zijn bruid Jolein. Linda Voortman gaf een inkijkje in de originaliteit van haar vrienden en familie. Zij en haar man Ruben kregen maar liefst vier vogelhuisjes cadeau. Nestelen maar.

Wie wil me hebben?

Lang zat ze niet voor de PvdA in de Tweede Kamer: Samira Bouchibti. Van 2006 tot 2010. Vorig jaar verliet ze de partij, stapte over naar de VVD en wil zich nu voor die partij beschikbaar stellen voor de Amsterdamse gemeenteraad. Nee, geen D66, dat was allemaal „te elitair”, zei ze. Verbazing bij D66-leider Alexander Pechtold toen hij dit las. „Ze is in 2010 ook bij ons langs geweest”, herinnert hij zich.

SGP eert Elsevier

Profileren doe je met prijzen. Vandaar dat de SGP-jongeren de Oranje Bovenprijs dit jaar uitreiken aan hoofdredacteur Arendo Joustra van het seculiere, liberale weekblad Elsevier. Omdat hij het regelmatig opneemt voor de positie van orthodoxe christenen.

Samenstelling Mark Kranenburg