Ongeregeldheden bij huldiging Paris Saint-Germain

De spelersbus van Paris Saint-Germain door de straten van Parijs. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

In Parijs zijn rellen uitgebroken tijdens de huldiging van de Franse voetbalkampioen Paris Saint-Germain. De spelers hebben eerder dan verwacht het Place du Trocadero bij de Eiffeltoren verlaten, nadat supporters in botsing kwamen met de politie.

De spelers van de club die zondag de eerste Franse titel sinds 1994 greep verschenen een uur te laat bij het Trocadéro en werden vervolgens na enkele minuten al weer weggeleid door beveiligers. Sommige in PSG-shirts gehulde supporters klommen op de tijdelijke bouwsteigers, waarna deze dreigden in te storten. De huldiging werd afgeblazen, omdat “de spelers op deze manier niet konden worden verwelkomd”, aldus iemand van de organisatie.

Direct daarna begonnen groepjes ME’ers op te trekken naar de verzamelde mensenmassa. Een deel van de fans reageerde daarop door stenen en andere voorwerpen naar de agenten te gooien. Die reageerden met traangas.

Onze correspondent in Parijs:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Eretocht over Seine van PSG afgelast na eerdere schermutselingen. Gemeente zegt dit niet verwacht te hebben: zo vaak wordt PSG geen kampioen
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Burgemeester Delanoe was laatst op bezoek bij zijn Amsterdamse collega. Blijkbaar geen tips ontvangen over huldigen in tochtige buitenwijken

Nog twee uur na de huldiging waren er vervolgens vechtpartijtjes tussen agenten en fans. Ook supporters onderling gingen op de vuist en op de Champs Élysées sneuvelden winkel- en autoruiten. De geplande boottocht van PSG op de Seine werd afgelast.

PSG heeft jarenlang grote problemen gehad met supportersgeweld. Na een sterfgeval in 2010 gooide de club het systeem van kaartverkoop radicaal op de schop en dat leek te helpen.

Foto AFP / Franck Fife

Foto AP / Thibault Camus

    • Marije Willems