NIOD moet weg uit pand Herengracht

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) moet zijn monumentale pand aan de Herengracht in Amsterdam verlaten. Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waartoe het NIOD behoort, heeft dat vorige week laten weten aan NIOD-directeur Marjan Schwegman.

Zes bij de Akademie aangesloten instituten voor geesteswetenschappen moeten samengaan in een KNAW Humanities Center, zegt directeur Hans Chang van de KNAW. Dat centrum zal worden gevestigd in Amsterdam. Volgens Chang kan „het onderzoeksklimaat daar een kwaliteitsslag maken”. Ook de toegang voor het publiek kan beter. Bedoeling is daarom de collecties van de instituten samen te brengen in het gebouw van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam-Oost.

In 2008 was sprake van verhuizing van het NIOD, toen naar Den Haag. „Daar hebben we gelukkig nooit meer iets van gehoord”, zegt NIOD-woordvoerder David Barnouw. Over de jongste poging maakt hij zich nog niet erg druk. „De verhuiswagens staan hier nog niet voor de deur.”

    • Bas Blokker