Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Nieuwe Dan Brown een hype? Nederlandse boekhandelaren moeten het nog zien

Twee covers van Dan Browns nieuwe roman 'Inferno'/ Foto bbc.co.uk

Engelse boekhandelaren verwachten morgen een ware stormloop als eindelijk Dan Browns nieuwe roman verkocht mag worden, zo schrijft The Guardian. Veel Nederlandse boekhandelaren moeten het allemaal nog maar zien.

De medewerkers van H. de Vries boekhandel in Haarlem laten morgen zo weinig mogelijk aan het toeval over. Speciaal voor Dan Brown zal de boekhandel eerder openen en kunnen Brownfanaten midden in de boekhandel ontbijten met een van drie vertaalsters(Marion Drolsbach, Erica Feberwee en Yolande Ligterink) van Browns Inferno.

De inmiddels al gedekte ontbijttafel is een eerbetoon aan Brown, verklaart Marion van Schaik een verkoopmedewerker van de Haarlemse boekhandel: ‘Het leek ons leuk om extra aandacht te geven aan Dan Brown. Ook als eerbetoon aan de schrijver van de Da Vinci Code. Dat boek maakte zoveel los, het werd zo ongelofelijk goed verkocht. Hiermee willen we wat terugdoen.’ Of Inferno het succes van de Da Vinci Code kan evenaren, moet Van Schaik nog zien: ‘In de tussentijd zijn er meer Dan Browns verschenen. Maar geen van die boeken heeft het succes van de Da Vinci Code geëvenaard.’

Die verminderde verkoop heeft Nederlandse boekhandelaren wat afwachtend gemaakt, merkt ook John van Tiggelen van boekhandel Van Gennep in Rotterdam. Hij verwacht geen spectaculaire verkoop: ‘We zijn erg benieuwd. Van J.K. Rowlings volwassenenroman hadden we ook veel verwacht, maar die verkoop viel uiteindelijk enorm tegen. Van Dan Brown hebben we zo’n 10 exemplaren besteld. Die zullen niet direct weg zijn.’

Herm Pol van Athenaeum Boekhandel in Amsterdam zegt Brown te zullen behandelen als ieder ander nieuw verschenen boek. ‘We hebben Inferno in ruime mate ingekocht, we zullen het etaleren en onder de aandacht brengen. Maar wij gaan morgen niet extra vroeg open, verzorgen geen picknick, laten geen plekken vrij voor tentjes. Die extra belevenis moeten mensen maar zoeken in de vele andere mooie boeken die wij verkopen, of tijdens onze interviewavonden in Spui25. Wij gaan geen broodjes verkopen.’

‘De Nederlandse lezer heeft ook wel heel lang niets van Brown gehoord’, stelt Rutger van der Velde van de Librisboekhandel Van der Velde in Leeuwarden. Dat Inferno ook nog is uitgesteld, helpt volgens de boekhandelaar niet mee. Desondanks heeft Van der Velde zo’n duizend exemplaren van het boek besteld, die hij ook verwacht te zullen verkopen. Maar het blijft spannend. “Ik ben benieuwd of het publiek weer aan hem wil beginnen.’

Voor extra activiteiten rondom de verschijning van Dan Brown zag Van der Velde geen ruimte. Al is het maar omdat Inferno op een rottig moment verschijnt: ‘Dinsdag is een ongemakkelijke dag. Ik denk ook dat wij morgen slechts vijftien boeken gaan verkopen. Pas in het weekend zal het boek echt gaan lopen.’

Toch komt het boek, met het Maand van het Spannende Boek, Vaderdag en een zomervakantie op komst, wel op het ideale moment, stelt Van der Velde: ‘Dan Brown schrijft ontspannen, vermakelijke boeken waar heel veel mensen van houden. In maart en april denken mensen nog aan de tuin, de boot, de caravan. Maar vanaf juni gaan mensen denken aan de vakantie. Dan zal Dan Brown ongetwijfeld veel verkocht gaan worden. En dat is ook leuk voor ons. Hebben wij weer meer reuring in de winkel.’