Mubarak: geef Morsi de tijd

In zijn eerste interview sinds hij twee jaar geleden werd gevangengezet zegt de Egyptische oud-president Hosni Mubarak dat hij ontzet is door de situatie waarin het land verkeerd.

Toch vindt de 85-jarige Mubarak dat dit zijn opvolger Mohammed Morsi niet kan worden aangerekend. „Hij is een nieuwe president”, zegt Mubarak in het vraaggesprek dat de krant Al-Watan gisteren publiceerde, „die voor het eerst een zware taak op zich heeft genomen en we moeten hem nu niet beoordelen”.

Er rees meteen twijfel over de authenticiteit van het interview. De advocaat van Mubarak zei tegen de staatskrant Al-Ahram, dat het verzonnen is. De journalist zou zaterdag vlak voor het proces tegen Mubarak langs verschillende veiligheidscontroles zijn geglipt. Hij kwam naar eigen zeggen terecht in een wachtruimte waar de ex-president zat. Vanwege de strenge beveiliging zou hij het gesprek niet hebben opgenomen.

Daarin zou Mubarak ook hebben gewaarschuwd voor een lening van het IMF, omdat dit het leven van de armen moeilijker zou maken. Zo’n 40 procent van de Egyptenaren leeft van minder dan 2 dollar per dag. (AP)