Machine slaat zich stuk

Cuisinart-onderdelen: stuk, maar bruikbaar.

Een foodprocessor is een keukenmachine. Heet hij foodprocessor, dan is het geen elektrisch klutsertje, maar een beul die in twee tellen een Vlaamse reus tot moes maalt. Van Franse oorsprong. Een kom op een elektromotor met verticale as die door de bodem van de kom omhoog steekt. In de kom past op de as een scheepsschroef met twee vlijmscherpe bladen. Sterke motor en hoog toerental.

De messen slaan (snijden kun je het niet noemen) alles klein en fijn. De snijbladen hebben spoed, zo heet dat bij een scheepsschroef. Ze draaien niet in een plat vlak, dan zou de boot niet vooruitgaan, maar veroorzaken door hun spoed werveling. In de kom van een food processor wordt vloeistof en kruim omhoog gegooid om telkens terug te vallen. Een prachtig gezicht. Kom kijken kind, soep kan dansen.

Robot-Coupe was de eerste, toen kwam Magimix uit de Robot-Coupefabriek, toen kwam Cuisinart uit de Magimixfabriek. Later werd de Cuisinart in Japan gemaakt, daarna in China, waar inmiddels ook goedkope modellen vandaan komen en andere dure merken. Robot-Coupe bestaat nog steeds. Plaatjes van de verschillende modellen staan op de website van Kookpunt in Rotterdam. Veel kookwinkels – ook Kookpunt – dwepen met Magimix. Gelijk hebben ze, het is een goed apparaat. Maar een Dualit doet er niet voor onder en in het klassement rukt KitchenAid op.

Maar waar bleef Cuisinart? Het merk staat nu ook op koffiezetapparaten en eierkokers, maar de foodprocessor is uit het assortiment van kookwinkels weg. Mijn eerste Cuisinart heb ik twintig jaar mishandeld. Niet kapot te krijgen. Toen een onvervangbaar onderdeel het uiteindelijk begaf, kocht ik een nieuwe en ging het mis. In het deksel zit een vulopening die wordt afgesloten met een plastic dop waar een metalen pin aan vastzit. De pin duwt een stangetje naar beneden. Het stangetje drukt en geheim knopje in en pas dan kan de machine draaien. Veilig voor vingers en hele kinderen. Maar er was iets mis aan het ontwerp of het materiaal. Tijdens het vermalen van restjes oude kaas slaan gewoonlijk de blokjes kaas loeihard tegen de onderkant van het deksel. En tegen de dop van de vulopening. Zo sterk is de machine en zo hard kan kaas zijn, dat de dop te barsten werd geslagen.

Nieuwe dop besteld. Kan lang duren, zei de importeur, we komen moeilijk aan reserveonderdelen van Cuisinart en u bent niet de enige. Ik heb een paar van die doppen liggen, ook stuk, maar nog wel bruikbaar. Zo kreeg ik gratis een nieuwe kapotte. De breuken in de twee zijn identiek. De machine draait er nog mee en ik kan er nu met mijn hand in.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.

    • Wouter Klootwijk