Opinie

    • John Kroon

Lokvogels verdringen gentlemen

Niets meer aan te doen (al ruim een week), Ajax kampioen. Het succes van de eigen kweek, zoals dat vroeger wel werd genoemd: zo is de titel ook van de jeugdopleiding. Het merendeel van de selectie speelde al op jonge leeftijd op complex De Toekomst, nabij de Arena.

Eigen kweek? Dat staat te bezien. Vier Denen werden op jonge leeftijd uit hun vaderland weggehaald, net als die ene Belg. In de selectie voor het eerste elftal, bij Jong Ajax en bij de junioren lopen ook spelers rond, behorend of afkomstig uit de jeugdopleiding, die eerder voetbalden bij De Graafschap, Volendam, AZ, Sparta, FC Utrecht, PSV, Heerenveen, Almere City, enzovoorts.

Ironisch genoeg heeft Ajax destijds Adam Maher over het hoofd gezien, of niet op juiste waarde geschat. Deze international speelde bij de Amsterdamse amateurclubs Diemen en Zeeburgia voordat hij in Alkmaar als elfjarig jochie bij AZ landde. Nu wil Ajax hem graag hebben en moet het daarvoor ettelijke miljoenen euro’s neertellen.

Nederlandse (top)clubs klagen erover dat hun talenten al op jonge leeftijd naar het buitenland worden gelokt, en er zijn elftallen op te stellen van jongens die daar hun loopbaan verpestten, maar ze zijn zelf geen haar beter.

Niet alleen Ajax speurt in het buitenland en bij de concurrentie in het binnenland, andere clubs doen dat ook. Zeker PSV, die Eindhovense club gaat graag in Rotterdam-West en Nijmegen op koopjesjacht. Ooit was er een gentleman’s agreement dat Ajax, Feyenoord en PSV geen jeugdspelers bij elkaar zouden wegkapen, maar dat is allang voorbij. Vermoedelijk bij gebrek aan voldoende gentlemen.

Het riekt naar profiteursgedrag, dat ronselen vooral door de topclubs. Het wordt juist voor kleinere clubs steeds kostbaarder om jeugdopleidingen in stand te houden – en daarmee de basis waarop het voetbal in Nederland rust. Het valt jongens van 13, 14, 15 jaar niet aan te rekenen dat ze zich bij hun club laten wegpraten. Loerende lokvogels zijn de schuldigen. Verboden is het niet wat ze doen, fatsoenlijk evenmin.

    • John Kroon