Zoektocht naar slachtoffers fabrieksramp Bangladesh gestopt

Het zoeken naar lichamen bij de ingestorte fabriek in Bangladesh wordt vanavond gestaakt. Er zijn 1.127 lichamen geborgen.
Het zoeken naar lichamen bij de ingestorte fabriek in Bangladesh wordt vanavond gestaakt. Er zijn 1.127 lichamen geborgen. Foto EPA/Abir Abdullah

Het leger stopt vanavond met het zoeken naar slachtoffers in de puinhopen van het op 24 april ingestorte fabriekspand in Bangladesh. Dit heeft een legercommandant bekendgemaakt.

Er zijn in totaal 1127 lijken gevonden. De verwachting is niet dat nog meer lichamen zullen worden gevonden. Na zeventien dagen zoeken werd vrijdag tegen alle verwachtingen in nog wel een overlevende onder de puinhopen vandaan gehaald. De vrouw is herstellende in een ziekenhuis. Vandaag vertelde ze journalisten nooit meer aan het werk te gaan in een textielfabriek.

Vandaag maakte de regering in Bangladesh bekend dat textielwerkers vakbonden mogen oprichten zonder daarvoor toestemming te vragen aan de fabriekseigenaren. Ook wordt er overlegd over een verhoging van het minimumloon voor de textielwerkers.

Tot nu toe werden vakbonden in Bangladesh onderdrukt

Vakbonden zijn lange tijd niet toegestaan in de textielindustrie omdat het volgens de werkgevers de discipline onder het personeel zou ondermijnen. Vakbondsleiders zijn nog niet onverdeeld enthousiast over de maatregelen. Ze stellen dat werknemers die een vakbond proberen op te richten vaak het slachtoffer worden van mishandeling of ontslag. Ook heeft de politie meerdere keren hardhandig ingegrepen bij protesten van textielwerkers voor betere arbeidsomstandigheden.

Gisteren is ook een speciale looncommissie ingesteld, bestaande uit vakbonden, werkgevers en de overheid, die binnen drie maanden een voorstel gaat doen aan de regering voor een verhoging van het minimumloon van textielwerkers.

Bangladesh is met 5000 fabrieken en 3,6 miljoen textielwerkers de derde textielexporteur ter wereld, na China en Italië. De arbeidsomstandigheden in Bangladesh zijn slecht, het maandloon ligt rond de 30 euro. Sinds 2005 zijn ten minste 1.800 werknemers omgekomen als gevolg van fabrieksbranden en ingestorte gebouwen.

    • Alex van der Hulst