Laat je leeftijd en geslacht raden aan de hand van je tweets

Kenmerkende woorden voor jongeren (links) en ouderen (rechts)
Kenmerkende woorden voor jongeren (links) en ouderen (rechts) Beeld Tweetgenie.nl

Op Twitter proberen we allemaal zo authentiek en gevat mogelijk te doen, maar uiteindelijk zijn we slechts een afgeleide van een stereotype. Onze tweets verraden leeftijd en geslacht, toont Tweetgenie.nl aan.

Wie zijn Twitter-naam invult op Tweetgenie.nl zet een computer van het Meertens Instituut (onderzoek naar taal en cultuur) en de Universiteit Twente aan het werk. Je laatste 200 tweets worden getoetst aan een database met kenmerkende woorden voor jongeren, ouderen, mannen en vrouwen.

Brein achter de software is taaltechnoloog Dong Nguyen. Tweetgenie.nl is een onderdeel van haar promotieonderzoek. Op de site van de universiteit geeft ze een toelichting: “We hebben geprobeerd een doorsnee van de Nederlandse Twitter-populatie te nemen. Van deze drieduizend gebruikers hebben we handmatig leeftijd en geslacht aangegeven. Op die manier is ons programma getraind om van elk Twitter-profiel geslacht en leeftijd te schatten.”

‘Interessant voor marketingdoeleinden’

Voor geslacht scoort het 80 tot 85 procent goed, weet Nguyen. En met leeftijd zit de computer er doorgaans minder dan vier jaar naast. “Boven de 30 à 35 jaar wordt het wel lastiger. Het verschil in taalgebruik tussen een 12-jarige en iemand van 18 is veel groter dan tussen iemand van 40 en 50 jaar oud.” Wie het raden beter denkt te kunnen dan de computer kan daartoe zelf een poging ondernemen op een apart deel van de site.

Helemaal voor de leut is het niet “De ontwikkelde techniek is mogelijk ook interessant voor allerhande marketingdoeleinden”, schrijft het Meertens Instituut op haar website. Maar voor het zover is moeten de bevindingen eerst inzicht verschaffen in hoe verhalen en geruchten zich via sociale media verspreiden. Vanwege een enorme toeloop van bezoekers was Tweetgenie.nl vandaag regelmatig traag of lag de site er helemaal uit. Lukt het nu niet, probeer het dan op een later tijdstip.