‘Kuipers springt erbovenuit’

Het was het seizoen van de ‘scheids’, die onder vuur lag bij trainers en bestuurder. Oud-arbiter Roelof Luinge heeft daar geen begrip voor.

Drie jaar na de applauswissel in de bekerfinale Feyenoord-Ajax, bij zijn afscheid als scheidsrechter in het betaalde voetbal, stopte Roelof Luinge (58) onlangs geruisloos met het fluiten in de Topklasse. Is er een groot verschil in arbitrage bij profs en amateurs? „Zelf heb ik nooit problemen gehad in de Topklasse. Maar of dat een maatstaf is? Op lager niveau zie je bij de amateurs wel dat het regelmatig escaleert. Dat is een groter probleem voor het Nederlandse voetbal dan de arbitrage bij de profs.”

Terugkijkend op de arbitrage in het bijna afgelopen voetbalseizoen noemt Luinge allereerst de actie ‘Zonder respect geen voetbal’. Na de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen is er in elk geval meer aandacht voor het probleem, stelt hij. „Vorige week werd een jongen van 14 in zijn gezicht geschopt in Huizen, een scheidsrechter werd in een park opgewacht. We moeten normen en waarden handhaven, alle overtredingen melden en streng straffen. Het betaald voetbal heeft een voorbeeldfunctie. Wat Erik Pieters deed (de PSV’er sloeg na een rode kaart een ruit aan diggelen), dat kan absoluut niet.”

Waren de scheidrechters in het betaald voetbal te inconsequent of floten ze te snel voor overtredingen, zoals een aantal trainers beweerde? „Ik volg het niet meer op de voet”, zegt Luinge. „Maar zelfs dan zie je dat Björn Kuipers er ver bovenuit springt. Ook internationaal hoort hij bij de top. Scheidsrechters liggen meer en meer onder een vergrootglas. Neem Dennis Higler, hij wordt in mijn ogen te hard aangepakt. Aan de andere kant moet je als scheidsrechter om kunnen gaan met een foute beslissing.”

Luinge heeft weinig begrip voor langs de lijn protesterende trainers, zoals dit seizoen onder meer Gertjan Verbeek (AZ) en Robert Maaskant (FC Groningen). „Het zijn vaak dezelfde trainers, net zoals vaak dezelfde spelers kaarten pakken. Emotie hoort bij voetbal, agressie niet.”

Televisiebeelden geven trainers achteraf soms gelijk. „Tegen beelden kun je niet op”, stelt Luinge. „We hadden allang video-arbitrage moeten hebben, zoals in andere sporten. Juist het voetbal, met zulke grote belangen, blijft achter. Niet alleen doellijntechnologie, er zou ook de mogelijkheid moeten komen om het spel stil te leggen en na bekijken van de beelden snel beslissingen te nemen.”

Ook voor de amateurs heeft Luinge ideeën voor verbetering. „Breng je club in kaart: wat zijn lastige teams of tegenstanders. Wissel clubscheidsrechters uit, dan voorkom je kijken door de clubbril.” Zelf blijft hij zijn bijdrage leveren. „Van de hoofdklasse tot de zesde klasse. Ik ben een liefhebber, blijf drie keer in de week trainen. Dik of niet fit, dat kan niet.”

    • Maarten Scholten