Kortkolom sport

Westra wint eerste rit Ronde van Californië

Escondido. Lieuwe Westra heeft gisteren de eerste etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Fries van Vacansoleil versloeg na een rit van 165 kilometer in de verzengende hitte van Californië (zo’n 40 graden) medevluchter Francisco Mancebo. In het algemeen klassement staat Westra nu vier seconden voor op de Spaanse veteraan. Marcel Kittel heeft gisteren de laatste etappe en het eindklassement van de Ronde van Picardië gewonnen. De Duitser van Argos-Shimano bleef in de laatste etappe Nederlanders Kenny van Hummel en Danny van Poppel van Vacansoleil voor in de sprint. In het algemeen klassement bleef Kittel de Fransman Bryan Coquard (Europcar) zeven seconden voor. Van Hummel werd derde op twintig seconden. (Novum)

’t Gooi kampioen na winst op Hilversum

Amsterdam. De rugbymannen van ’t Gooi hebben in de finale van de play-offs gewonnen van RC Hilversum en zijn hierdoor kampioen van Nederland. ’t Gooi stond 14-0 achter, maar kwam gelijk en dwong verlenging af. Hierin stond het al snel 14-20 achter, maar de ploeg uit Naarden won uiteindelijk toch, met 21-20. ’t Gooi won de titel eerder in 2009. RC Hilversum werd de afgelopen drie jaar kampioen. (NRC)

Vrouwen Dalfsen zijn kampioen handbal

Amsterdam. De handbalvrouwen van Dalfsen zijn voor de derde keer op rij landskampioen geworden. In de play-offs won de ploeg uit Overijssel in twee wedstrijden van VOC uit Amsterdam. Gisteren werd het in Amsterdam 31-24 voor Dalfsen. Twee weken geleden had de ploeg thuis ook al gewonnen (32-20), waardoor een derde wedstrijd niet nodig was. (NRC)

Het Ravijn opnieuw kampioen waterpolo

Nijverdal. De waterpolovrouwen van Het Ravijn zijn gisteren voor de vijfde keer landskampioen geworden. In het eigen bad in Nijverdal werd ZVL uit Leiden in het beslissende derde duel met 8-4 verslagen. Vanaf 4-3 scoorde Yasemin Smit drie doelpunten voor de ploeg uit Overijssel en leidde zo prolongatie van de landstitel in. (Novum)

Rafael Nadal wint ook toernooi in Madrid

Madrid. Rafael Nadal heeft voor de derde keer in zijn carrière het masterstoernooi van Madrid gewonnen. De Spanjaard, winnaar in 2005 en 2010, was in de finale met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Zwitser Stanislas Wawrinka. Voor Nadal is het al zijn vijfde titel nadat hij begin dit seizoen zijn rentree maakte na een knieblessure. In totaal staat de teller tijdens zijn loopbaan op 55 titels. (Novum)

EK karate: Zilver René Smaal in klasse -75kg

Boedapest. René Smaal (25) heeft op het EK karate in Boedapest in de klasse tot 75 kilo zilver gewonnen. Smaal verloor in de finale van voormalig wereldkampioen Rafael Aghajev uit Azerbeidzjan. Smaal werd ook vorig jaar tweede. In 2011 won hij goud. (NRC)