Kortkolom buitenland

Brand eist drie doden in Roma-kraakpand

Lyon. In Lyon zijn gisternacht twee vrouwen en een kind om het leven gekomen bij een brand in een oude fabriek die was gekraakt door zo’n 200 Roma. De brand verwoestte het fabrieksgebouw volgens de autoriteiten volledig. Mogelijk zijn er meer slachtoffers gevallen. Vanochtend betraden reddingswerkers met honden het complex. 150 overlevenden zijn opgevangen in een gymzaal. In Frankrijk kraken Roma regelmatig leegstaande gebouwen. (AFP)

Dhaka pakt leider fundamentalisten op

Dhaka. De leider van de grootste fundamentalistische partij in Bangladesh is gisteren in de hoofdstad Dhaka gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. A.K.M. Yusuf, leider van de Jamaat-e-Islami, zou ze hebben begaan tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen Pakistan in 1971. Hij moet zich verantwoorden voor het door de regering ingestelde tribunaal dat zich buigt over die periode. Enkele vonnissen tegen andere Jamaat prominenten leidden tot onlusten in Dhaka en andere steden. Sinds januari zijn daarbij ruim honderd mensen gedood. (Reuters)

Afghaans protest over doden migranten

Kabul. De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Zalmai Rasoul, heeft de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen omdat Iraanse grenswachten een aantal migranten zouden hebben doodgeschoten. Zeker tien Afghaanse migranten zouden zijn omgekomen toen ze vrijdag illegaal de grens overstaken om in Iran werk te zoeken. Na het incident braken protesten uit aan de Afghaanse kant van de grens. Duizenden Afghanen steken elk jaar illegaal de grens naar Iran over, waar ongeveer 2,4 miljoen Afghanen leven. (AP, BBC)

Cameron in zaak EU verder onder druk

Londen. De druk op het Europabeleid van de Britse premier Cameron neemt toe nu dit weekeinde ook twee ministers hun aarzeling over de Europese Unie hebben uitgesproken. Volgens minister Gove van Onderwijs heeft een vertrek uit de EU „bepaalde voordelen”. Minister Hammond van Defensie zei dat hij in een referendum zou stemmen tegen de EU „zoals die er nu uit ziet”. Vorige week spraken andere prominente Conservatieven zich al uit voor een vertrek uit de EU. Cameron heeft een referendum over de EU beloofd in 2017, als hij de verkiezingen in 2015 wint. En deel van de Tories vindt dat echter te laat. De partij verliest aanhang aan de anti-Europese UKIP. (Reuters)

Kim Jong-un vervangt minister van Defensie

Seoul. Noord-Korea heeft zijn minister van Defensie, Kim Kyok- sik, die bekendstond als een aanhanger van de harde lijn, vervangen door een jongere generaal. Waarnemers zien er een poging in van de jonge leider Kim Jong-un om meer greep te krijgen op de strijdkrachten. Er is weinig bekend over de nieuwe minister, generaal Jang Jong-nam. Maar het lijkt niet aannemelijk dat deze een veel gematigder opstelling zal kiezen tegenover Zuid-Korea en de Verenigde Staten. (AP)