Kortkolom binnenland

Inspectie kraakt alarmnummer 112

Den Haag. Het landelijke alarmnummer werkt niet zoals het zou moeten. Om 112 goed te laten functioneren is een strakkere sturing en regie noodzakelijk. De samenwerking en afstemming tussen de betrokken partijen scoren onvoldoende. Dat concluderen de Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom in een onderzoek. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) had om dit onderzoek gevraagd naar aanleiding van storingen in het 112-netwerk, vorig jaar. Opstelten laat weten alle aanbevelingen over te nemen. (Novum)

Lange files rond Amsterdam

Amsterdam. Automobilisten kunnen sinds vanochtend gebruikmaken van de Tweede Coentunnel en de Westrandweg in Amsterdam. Dit moet het dagelijkse fileleed verzachten. Vanochtend lukte dit nog niet: de nieuwe verkeerssituatie zorgde voor lange files rond de hoofdstad. De Verkeersinformatiedienst spreekt van een „gewenningsperiode”. Na de renovatie van de bestaande Coentunnel, zijn in 2014 beide tunnels weer open voor verkeer. (Novum)

Aanval douane- en belastingsites voorbij

Amsterdam. De cyberaanvallen op websites van de Belastingdienst en de douane zijn sinds zaterdag voorbij. Dat meldt een woordvoerder van de Belastingdienst. De sites waren donderdagavond even uit de lucht. Ook vrijdag waren er nog zogenoemde DDoS-aanvallen. Toen waren de sites wat trager. (Novum)