kort

In this image taken from video obtained from the Ugarit News, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, a man reads a statement as four abducted Filipino UN peacekeepers are seen in Daraa, Syria, on Thursday, May 9, 2013. Tensions remained high on the Israeli-Syrian border on Thursday morning, two days after a Syrian rebel group abducted four UN peacekeepers. The abduction was the second such incident in the area in two months. The UN said the Filipino peacekeepers were detained on Tuesday while on patrol on the Golan Heights, a volatile Israeli-occupied area that separates Syria and Israel. (AP Photo/Ugarit News via AP video)

China

28 mijnwerkers dood na explosie

Amsterdam. - Bij een explosie in een kolenmijn in het zuidwesten van China zijn zaterdag 28 doden gevallen. Vijftien mensen raakten gewond, van wie zes ernstig. Op het moment van de explosie, in de provincie Sichuan, waren 108 mijnwerkers aan het werk. Het was het tweede mijnongeluk binnen 24 uur. Vrijdag vielen bij een soortgelijke explosie in de provincie Guizhou twaalf doden. NRC

Wetteren

Ontvlambaar gas uit treinstel verbrand

Amsterdam. - In het Belgische Wetteren heeft de brandweer gisteren gevaarlijk gas verbrand uit de trein die vorig weekend is ontspoord, zo schrijft De Standaard gisterochtend. Het gaat om het gas butadieen. Opbranden is de meest veilige optie volgens de brandweer. Er wordt continu stikstof toegevoegd aan de vlam om die te beperken tot een hoogte van een tot twee meter. Zaterdag werden al twee wagons met de giftige vloeistof acrylnitril leeggepompt en zijn drie locomotieven weggesleept uit de Belgische plaats. NRC

Steekpartij

Vrouw neergestoken in instelling

Vlissingen. - In een instelling voor begeleid wonen in Vlissingen is gisterochtend een 46-jarige vrouw neergestoken. Ze is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht, maar verkeert buiten levensgevaar. Een 32-jarige man had de vrouw gestoken met een scherp voorwerp, laat de Zeeuwse politie weten. Hij is aangehouden. Zijn motief is onduidelijk. NOVUM

Syrië

Rebellen laten blauwhelmen vrij

Amsterdam. - Syrische rebellen hebben gisteren vier ontvoerde Filippijnse blauwhelmen vrijgelaten. Het viertal VN-soldaten, dat deel uitmaakte van de vredesmacht die namens de Verenigde Naties de gewapende vrede handhaaft, oogt volgens het Filippijnse leger gezond. Ze worden door artsen gecontroleerd en krijgen een gesprek over de psychische weerslag van hun gevangenschap. NRC