kort

Nieuwe dino

Acrotholus bewijst bestaan kleine dino’s

Amsterdam. - Dit is de nieuw ontdekte dinosaurussoort Acrotholus audeti, 85 miljoen jaar geleden. Groot was Acrotholus niet, hij woog vermoedelijk 40 kilo. De soort behoort tot de kleine pachycephalosaurussen, met vrij veel soorten waarover veel bekend is. Daardoor kon de Acrotholus worden gereconstrueerd op basis van slechts twee dikke schedeldakken – nuttig in stootgevechten. Voor hem scharrelt de schildpad Neurankylus lithographicus. Dat er juist zoveel kleine ‘dikhoofd-dino’s’ bekend zijn geeft wel te denken, schreven onderzoekers in Nature Communications. Want vergeleken met nu levende dieren zijn er van dinosaurussen verder erg weinig kleine soorten bekend. Dat is omdat fossielen een vertekend beeld geven van de dino-diversiteit, kleintjes zonder harde kop bleven minder goed bewaard. nrc

Psychologie

Eigen ervaring vormt het individu

Amsterdam. - Eeneiige tweelingen hebben exact dezelfde genen, maar toch kunnen ze op den duur gaan verschillen in gedrag, een fenomeen dat onderzoekers altijd hebben toegeschreven aan verschillen in omgeving en ervaringen. Duitse neurobiologen hebben dit bij muizen getest. Ze lieten 40 vrouwtjes van een inteeltstam (genetisch vrijwel net zo identiek als eeneiige tweelingen) drie maanden rondscharrelen in een hok met kamers die door buizen verbonden waren. De muizen die het meest ‘beleefden’, doordat ze meer op onderzoek uitgingen, hadden meer nieuwe neuronen aangelegd in de hippocampus van hun brein. Conclusie: ervaringen hebben invloed op de hersenontwikkeling en bepalen zo het karakter. nrc

Verslaving

Rat kickt af met vaccin

Amsterdam. - Een nieuw Amerikaans vaccin vangt ingespoten heroïne zo snel weg dat het de hersenen niet kan bereiken. Verslaafde ratten die het vaccin krijgen verlangen daardoor niet meer naar steeds meer heroïne, omdat de roes uitblijft. Dat schreven onderzoekers vorige week in het tijdschrift PNAS. Volgens de onderzoekers kan het vaccin een belangrijke aanvulling zijn op bestaande methoden om van heroïne af te kicken. NRC