Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kapiteins willen defensietoezicht op beveiligers schepen

Koopvaardijschepen hebben beveiliging nodig omdat ze het risico lopen om gekaapt te worden, bijvoorbeeld voor de kust van Somalië.
Koopvaardijschepen hebben beveiliging nodig omdat ze het risico lopen om gekaapt te worden, bijvoorbeeld voor de kust van Somalië. Foto ANP / Robin Utrecht

Gewapende particuliere beveiligers die Nederlandse schepen gaan beschermen tegen piraterij, moeten onder toezicht komen van het ministerie van Defensie. Dat wil de Nederlandse kapiteinsvereniging NVK, bevestigt voorzitter Alex van Binsbergen vanochtend na berichtgeving in Trouw. Defensie moet de beveiligers dan certificeren en begeleiden.

De vereniging van kapiteins is bezorgd omdat reders nu willen dat de overheid op korte termijn al particuliere beveiligers toestaat. Als dat gebeurt vallen zij automatisch onder de verantwoordelijkheid van de kapitein. “De kapitein zou dan opdracht moeten geven tot het openen van het vuur. Daar zijn kapiteins niet voor opgeleid, maar zij kunnen dan wel strafrechtelijk vervolgd worden voor die acties”, aldus een bezorgde Van Binsbergen tegenover persbureau Novum.

Kabinetsbesluit moet nog worden uitgewerkt

Het kabinet besloot ruim twee weken geleden om op “nader te bepalen categorieën transporten” particuliere beveiligers toe te staan onder “nader te bepalen voorwaarden”. De vereniging van reders KVNR zegt in een verklaring dit toe te juichen, maar ook te hopen dat het kabinet snel met wetgeving komt. Vanwege buitenlandse concurrentie varen schepen van Nederlandse rederijen inmiddels uit onder buitenlandse vlaggen.

Nu worden nog mariniers ingezet ter beveiliging van de schepen. Instituut Clingendael adviseerde onlangs aan de regering om private beveiligers in te zetten bij de bescherming van Nederlandse schepen tegen piraterij. Volgens Clingendael is het huidige beleid “niet langer houdbaar”: de procedures zijn lang, kosten veel geld en de inzet van mariniers is weinig flexibel. Naast Nederland zijn er bijna geen Europese landen die de inzet van gewapende beveiligers verbieden.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie kon vanochtend tegenover Novum niet reageren op de kwestie.