Megajackpot maakte Sodeto gelukkigste dorp ter wereld. Of toch niet?

Een man in een stadje in de buurt van Barcelona spuit cava in het rond nadat hij eind vorig jaar een prijs heeft gewonnen bij kerstloterij El Gordo.
Een man in een stadje in de buurt van Barcelona spuit cava in het rond nadat hij eind vorig jaar een prijs heeft gewonnen bij kerstloterij El Gordo. Foto AFP / Josep Lago

Tijdens de kerst van 2011, middenin de economische crisis, won het dorpje Sodeto de grootste jackpot uit de Spaanse loterijgeschiedenis. Sodeto heette al snel ‘de gelukkigste plaats op aarde’. Maar hebben de miljoenen het leven van de inwoners echt verbeterd? Zelf twijfelen ze.

Journalist Michael Paterniti reisde voor het magazine GQ terug naar Sodeto (250 inwoners), dat eind 2011 de megajackpot van loterij El Gordo won: 720 miljoen euro. Sodeto had op dat moment net als veel andere plaatsen in Spanje zwaar te lijden onder crisis: veel inwoners hebben schulden, de boeren hadden een slechte oogst achter de rug en de kleine school in het dorp was net gesloten. Paterniti beschrijft een aantal karakters uit het dorp, zoals de Roemeense Ana, die de bar van het dorp runt maar amper nog klanten heeft.

De lokale huisvrouwenvereniging koopt loten voor iedereen in het dorp die mee wil spelen. Een golf van uitzinnige vreugde overspoelt Sodeto op 22 december 2011 als duidelijk wordt dat het dorp de jackpot heeft gewonnen. De inwoners verzamelen zich op het centrale plein, omhelzen elkaar, dansen, trekken flessen champagne open. In de dagen en weken die volgen trekken de internationale media massaal naar Sodeto, vanaf nu ‘het gelukkigste plaatsje op aarde’.

Het leven van de mensen uit Sodeto veranderde. Ze kochten nieuwe huizen, nieuwe auto’s, gingen op vakantie naar Mexico. Materieel gingen ze er zeker op vooruit, maar er ontstonden ook spanningen binnen de hechte gemeenschap: bijna niemand wilde met elkaar delen hoeveel geld hij of zij gewonnen had. Inwoner Costis, de pechvogel die niet meedeed aan de loterij in 2011, werd van alles beloofd, maar kreeg uiteindelijk maar van één iemand een bescheiden bedrag.

Eind vorig jaar, bij de nieuwe El Gordo-trekking, viel Sodeto (uiteraard) niet opnieuw in de prijzen. Paterniti concludeert uit zijn lange gesprekken met de inwoners dat geld de inwoners inderdaad niet per se gelukkig heeft gemaakt:

“Inside, people talk. Luck is God, and luck is dumb. Luck is your mother reaching back for you from the beyond, and luck sometimes makes assholes more powerful. But even as luck provides certain comforts while others still suffer, it doesn’t really change you. It doesn’t make you immortal. Or bring you closer to your angels.”

Lees het hele verhaal van Michael Paterniti bij GQ (6.762 woorden, ongeveer 31 minuten leestijd).

    • Pim van den Dool