'Huismoeder is een eretitel'

Naam: Rob Weijnen (51)

Beroep: eigenaar van twee bedrijven die ICT-diensten bieden voor beurzen en congressen

Burgerlijke staat: getrouwd met Wiecky Weijnen (36), twee dochters (11 en 4)

Soms ontmoeten mijn vrouw en ik mensen op vakantie. Wat voor werk doen jullie?, vragen ze dan. Antwoordt mijn vrouw: ik ben gewoon huismoeder. Ik zeg er dan altijd bij dat ‘huismoeder’ een eretitel is. Dat ze daar niet zo geringschattend over moet doen. De toekomst van onze twee dochters is van grotere waarde dan mijn werk.

Mijn vrouw heeft twee masters. Ik leerde haar kennen toen ze haar studies aan het afronden was. Ze heeft nooit een betaalde baan gehad. Wel verhuurt ze appartementen aan expats. Die appartementen hebben we samen gekocht. Mochten we in onmin raken, dan hoeft zij zich geen zorgen te maken over haar financiële toekomst. Vakanties, auto’s... ze boet nergens op in.

Ik werk 24/7. Ben altijd aan het malen: hoe kan het beter? Mijn vrouw begrijpt dat, maar als het te veel wordt, trekt ze aan mijn oren: zou je niet wat gas terugnemen? En als ik chagrijnig ben na een lange werkdag roept ze: dit verdien ik niet! We zijn eerlijk tegen elkaar en ervaren de situatie als gelijkwaardig.

Dat Bussemaker zich zorgen maakt over de financiële toekomst van niet-werkende getrouwde vrouwen begrijp ik. Ik heb geen hoge pet op van mannen. Het zijn lafbekken. Maar ik vind ook dat vrouwen – de mijne is overigens heel mondig – wat meer van zich mogen afbijten. We leven in een wereld waarin man en vrouw gelijk zijn. Dames denk mee, neem je verantwoordelijkheid!”