Geweld tegen scheidsrechters bij amateurvoetbal

Bij twee geweldsincidenten in het amateurvoetbal zaterdag is de scheidsrechter geslagen. In beide gevallen heeft de club van de dader(s) zijn eigen spelers geschorst.

Bij de seniorenwedstrijd Haarsteeg 8 - RWB 6 (Waalwijk) sloeg de aanvoerder van RWB de scheidsrechter neer naar aanleiding van een gele kaart. De politie heeft de aanvoerder opgepakt. De 56-jarige scheidsrechter zei tegenover Omroep Brabant dat hij nooit meer wil fluiten. „Dit was een aanslag op mijn leven.” Voorzitter Bas Bruurmijn van RWB betreurt het incident en onderstreept dat het volgens de aanwezige supporters van beide elftallen tot dan toe een sportieve wedstrijd was.

Bij DSC Kerkdriel - SC Emma (uit Dordrecht) ging het om een jeugdwedstrijd. Verschillende spelers van Emma belaagden de scheidsrechter na een penalty vlak voor tijd. Twee elftallen B’tjes (spelers van 15 en 16 jaar) speelden om de KNVB-beker op neutraal terrein, bij VVAC in Ottoland. Toen Kerkdriel vijf minuten voor tijd een penalty kreeg belaagden spelers van Emma de scheidsrechter, die twee rode kaarten trok. Een van de spelers sloeg daarop de scheidsrechter neer.

Op de website van SC Emma schrijft voorzitter Martin Laros dat dit „de grootste nachtmerrie voor een vereniging is”. Hij legt een verband met de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die in december door jeugdspelers werd mishandeld en overleed.

Bij voetbal komen de meeste misdragingen voor, blijkt uit een rondgang die het AD maakte langs de tuchtcommissies van verschillende sportbonden. Gemiddeld gaat 1 dossier per 33 wedstrijden naar de tuchtcommissie van de KNVB. Bij andere contactsporten als basketbal of hockey is dat veel minder, respectievelijk 1 voorval op 291 duels en 1 op 374.