Eriksen (Ajax) flirt met Borussia Dortmund

Tot een paar jaar geleden had hij nooit overwogen om naar de Bundesliga te gaan. Maar nu Borussia Dortmund zeer nadrukkelijk met hem flirt, noemt Ajax-middenvelder Christian Eriksen een verhuizing naar Duitsland toch een interessante optie. „Dortmund is een club waar ik zou willen spelen”, zegt de Deen vandaag in De Telegraaf.

Borussia is op zoek naar een opvolger voor aanvallende middenvelder Mario Götze, die voor 37 miljoen euro verkast naar concurrent Bayern München. Volgens Eriksen is er al contact geweest tussen de clubs. Ajax-trainer Frank de Boer zegt dat trainer Jürgen Klopp van Dortmund hem belde om hem te feliciteren met de landstitel, en en passant informeerde naar Eriksen. De Deen zou tussen de 15 en 20 miljoen euro moeten kosten – een koopje voor Dortmund.

Ajax lijkt zich neer te leggen bij een vertrek van Eriksen, ook omdat zijn contract nog maar één jaar doorloopt. Als de Deen niet wordt verkocht, zou hij volgend jaar gratis vertrekken. De Boer heeft al gezegd dat hij Eriksen in dat geval niet meer zal opstellen in het komende seizoen.

Eriksen was dit seizoen zeer belangrijk voor Ajax. Hij maakte tien doelpunten en gaf dertien assists. Sinds zijn debuut, in 2009, speelde de Deen 109 wedstrijden voor de club uit Amsterdam, waarin hij 23 doelpunten maakte.

Op zijn beurt heeft Ajax middenvelder Adam Maher van AZ op het oog als vervanger voor Eriksen. De geboren Marokkaan zou ongeveer 10 miljoen euro moeten kosten.

De Boer houdt ook rekening met een vertrek van diverse andere spelers. De kans dat de Belgische centrale verdediger Toby Alderweireld en aanvoerder Siem de Jong de Arena verlaten, noemt hij groot. Ook aanvaller Ryan Babel en vleugelspits Derk Boerrigter zouden weleens kunnen vertrekken.

Behalve in Maher heeft De Boer zijn interesse uitgesproken in Vitesse-middenvelder Marco van Ginkel.