De eindexamens zijn weer begonnen

Zo’n 207.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan de zenuwslopendste dagen uit hun schoolcarrière: de centrale eindexamens. De examens voor vwo’ers duren tot en met 29 mei. De havisten en vmbo’ers beginnen ook vandaag, maar zijn een dagje eerder klaar. De herkansingen volgen in juni.

Leerlingen van het Christelijk Gymnasium in Utrecht buigen zich in 2012 over de opgave.
Leerlingen van het Christelijk Gymnasium in Utrecht buigen zich in 2012 over de opgave. Foto ANP / Lex van Lieshout

Zo’n 207.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan de zenuwslopendste dagen uit hun schoolcarrière: de centrale eindexamens. De examens voor vwo’ers duren tot en met 29 mei. De havisten en vmbo’ers beginnen ook vandaag, maar zijn een dagje eerder klaar. De herkansingen volgen in juni.

Scholieren maken zich volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) nog wel zorgen over de vorig jaar aangescherpte exameneisen, aldus een woordvoerder van het LAKS tegenover persbureau Novum:

“Voor veel leerlingen is het nog steeds niet duidelijk wanneer ze nou geslaagd zijn.”

Het LAKS heeft daarom samen met het ministerie van Onderwijs een voorlichtingscampagne opgezet. Sinds vorig schooljaar moeten scholieren gemiddeld een voldoende halen voor alle vakken van het centraal examen. Vanaf dit schooljaar geldt ook dat leerlingen van de havo of vwo niet meer dan één 5 mogen halen voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Vorig jaar slaagden iets minder scholieren in het voortgezet onderwijs voor hun eindexamen: 89,6 procent tegenover 90,5 procent in 2011.

‘Exameneisen mogen nog hoger’

Als het aan staatssecretairs van Onderwijs Sander Dekker ligt, mogen die exameneisen zelfs nog wel wat hoger worden. Voor scholieren die eindexamen doen, mag de lat de komende jaren van hem nog hoger komen te liggen, zegt hij vandaag in De Telegraaf. Hij juicht de aangescherpte exameneisen toe omdat scholieren met meer uitdagingen volgens hem in de toekomst nog beter presteren.

De regels werden al aangescherpt na klachten van mbo- en hbo-instellingen en universiteiten over het niveau van scholieren die instromen. In de krant zegt de staatssecretaris:

“Daarom is er nu extra aandacht voor taal, rekenen en een hogere lat voor de examens. Met deze aanscherping hoop ik dat we de komende jaren echt vooruit kunnen.”

Net als elk jaar wordt op de eerste dag van de examens ook de klachtenlijn van het LAKS geopend. Staatssecretaris Dekker is vandaag aanwezig bij de opening.

Update 14.00 uur: Een woordvoerder van staatssecretaris Dekker liet later vandaag weten dat er geen plannen zijn om nog strengere exameneisen in te voeren voor scholieren. Volgens de woordvoerder reageerde de staatssecretaris in De Telegraaf juist op de dit jaar aangescherpte exameneisen. Daarmee kan het onderwijs de komende jaren echt vooruit, aldus Dekker.

    • Anouk van Kampen