Een salontafel van DNA

None

ONTWERP // VAN ALLES OP BASIS VAN DNA ONTWERPBUREAU TJEP Amsterdam

De vorm van de salontafel in de kantoren van het ontwerpbureau Tjep is nog het best te vergelijken met een hoekige ijsschots, uit glanzend wit gelakt hout. Het blad bestaat uit glas. Maar het is niet het materiaal dat dit tafeltje zo uniek maakt, het zijn de data waarop de vorm is gebaseerd: het dna van Giulia Wolthuis. Giulia’s vader, ondernemer Eric Wolthuis, is een van de twee initiatiefnemers van ‘de Darwintafel’. Wolthuis was op zoek naar een manier om ontwerpen te personaliseren. „En dna is het meest persoonlijke wat mensen hebben”, vertelt Wolthuis. Hij richtte Dutch DNA op, een bedrijf dat genetische gegevens in design omzet. Wolthuis stapte met zijn idee naar Frank Tjepkema, eigenaar van de Amsterdamse designstudio Tjep. Die informeerde bij een laboratorium welke data je allemaal uit dna kunt halen. „Ik vernam dat de meest gangbare DNA-test een curve met 16 basen met twee variabelen oplevert. Deze variabelen kun je in een formule gebruiken”, vertelt Tjepkema. De twee experimenteerden op hun computers tot ze een programma hadden ontwikkeld dat aan de hand van de variabelen nieuwe vormen laat ontstaan en bestaande vormen manipuleert. Twintig jaar geleden was DNA-profilering ontoegankelijk voor het grote publiek. Omdat de vorm die uit de computer rolt erg abstract is, vertelt hij niet letterlijk iets over de persoon die speeksel leverde voor het ontwerp. „De variabelen zeggen niets over leeftijd, ras of ziekten”, voegt Tjepkema toe. „Het biologisch materiaal dat bij de test is gebruikt wordt vernietigd. En de exacte formules die we gebruiken zijn geheim, het is onmogelijk om in de tafel iemands DNA-code te ontdekken.” Een gepersonaliseerde salontafel zal ruim 20.000 euro kosten. Dutch DNA komt echter binnenkort met een meer toegankelijke sieradenlijn op de markt.

    • Vera Pache