Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Een droom komt uit voor Peter R. de Vries: Hopkins speelt Heineken

Foto AP/Alexandre Meneghini

Niet gek: Anthony Hopkins treedt in de voetsporen van Rutger Hauer. De acteur gaat een vertolking geven van Freddy Heineken tijdens diens ontvoering zoals beschreven in het boek van Peter R. de Vries. Voor de misdaadverslaggever is het ‘een droom die uitkomt’.

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries #AnthonyHopkins in de film is natuurlijk top of the bill! Zet film meteen op de kaart. Ik wist het al een poosje, maar mocht niks zeggen..

The Kidnapping of Freddy Heineken wordt een Engelstalige productie van distributeur Embankment Films, die vannacht trots de verfilming van “the crime of the century” aankondigde met een prikkelende teaser:

“In their world, they couldn’t buy freedom but they could steal it.”

De Zweed Daniel Alfredson regisseert de verfilming van de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer die plaatsvond tijdens een koude novembernacht in 1983 door Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard. In de zomer van 2014 wordt de film verwacht. De cast is nog niet bekendgemaakt op Hopkins na, die eerder Nixon, Hitler en Picasso vertolkte. Een van de redenen dat De Vries Hopkins de ideale keus vindt is de gelijkenis in initialen:

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries He he… Het mag eindelijk naar buiten: #AnthonyHopkins gaat Alfred Heineken doen in film! A dream comes true. AH doet AH! Super blij!

Daarnaast verklaart hij tegenover de NOS:

“Ik denk dat hij heel geloofwaardig een captain of industry kan neerzetten. Dit is natuurlijk een van de beste acteurs van de wereld. Als iemand Heineken kan neerzetten, kan hij dat. [...] Iedere recensent wil wel een film zien met Hopkins. Wij zijn allemaal zeer euforisch.”

Over andere namen die mogelijk Holleeder gaan spelen mag De Vries nog niets zeggen, en daar houdt hij zich aan. In Nederland verscheen De Heineken Ontvoering in 2011, met Hauer als Heineken. Willem Holleeder eiste toen nog tevergeefs een verbod op de film middels een kort geding omdat net alle scenes op waarheid gebaseerd zouden zijn, maar de rechter wees deze eis af.

En dan is er nog de serie Freddy, leven in de brouwerij, over het leven van Heineken, uitgezonden in februari door de Tros met Thom Hoffman in de hoofdrol.