DRAMATISCH VERHAAL!!

De afgelopen dagen heb ik van nabij de berichtgeving van de internationale nieuwszenders BBC World en CNN gevolgd. Ik ben namelijk op reis in Saoedi-Arabië, wat minder spannend en meer frustrerend is dan u misschien denkt. Dat wil zeggen: afgezegde afspraken en geen terrasje voor dames of bioscoop om de gaten te vullen.

Dus: de tv in de hotelkamer als toevluchtsoord, met elk uur nieuws. En wat voor nieuws! DRAMATISCH VERHAAL!! Drie vrouwen en kind LEVEND GEVONDEN die meer dan tien jaar geleden werden ontvoerd. Hoe kon de VERSCHRIKKING achter deze deur in Cleveland, Ohio, aan de omgeving voorbijgaan??

Na drie dagen Top of the News ken ik alle AFGRIJSELIJKE DETAILS. Eerst werden alle buren van het GRUWELHUIS uitgemolken door de verslaggevers ter plaatse van de BBC en CNN, en ongetwijfeld vele andere journalisten. Vervolgens, na de thuiskomst van de geredde vrouwen, ouders en andere familieleden die altijd wel hadden gedacht dat het goed zou aflopen. Daarna kwamen de vragen hoe het kon dat niemand een vermoeden had gehad van wat zich onder hun ogen had afgespeeld en werd het tijd voor de psychologen. Zouden de vrouwen misschien op hun ontvoerder gesteld kunnen zijn geraakt? En oja, nadat aanvankelijk ook de twee broers van de ontvoerder met foto en al schuldig waren verklaard, bleken die er niets mee te maken te hebben. Ach, foutje, kan gebeuren.

Een paar jaar geleden was ik in Egypte toen de Mexicaanse griep uitbrak. Die ontwikkelde zich op CNN dag na dag in steeds schreeuwender koppen tot een potentiële pandemie die de wereldbevolking bedreigde. De rest van het nieuws was er volstrekt aan ondergeschikt. Van enige relativering was geen sprake. Uiteindelijk maakte de Mexicaan minder slachtoffers dan de jaarlijkse gewone griep.

Zo hebben de nieuwszenders er ook actief aan meegewerkt dat de aanslag tijdens de marathon van Boston het enorme terreurdrama werd dat hij niet was.

Wat hebben ze bij de BBC en CNN eigenlijk voor beeld van hun kijkers? Waarom is elke relativering zoek? Waarom moet ik als een dove worden toegeschreeuwd? Waarom moet ik dagenlang buren van het HORRORHUIS aanhoren die van niets wisten?

Het harde nieuws, zoals belangrijke verkiezingen in Pakistan, een nieuwe fabrieksbrand in Bangladesh en een scheepsongeluk in Italië, werd onschadelijk gemaakt tussen de Vrouwen van Cleveland, het pensioen van Manchester Unitedcoach Alex Ferguson (‘FERGIE vertrekt’, kan zijn opvolger het wel aan?), een pasgeboren neushoorn (doorbraak), antibiotica voor rugpijn (nieuw!) en een dans in Brazilië die jongeren van de straat houdt.

Waar was het echte GRUWEL-DRAMA van Syrië?

    • Carolien Roelants