Dorststaker: ik wil hier uit, desnoods in een kist

Twee hongerstakers in het detentiecentrum in Rotterdam staan voor het raam tijdens een lawaaidemonstratie buiten tegen hun opsluiting.
Twee hongerstakers in het detentiecentrum in Rotterdam staan voor het raam tijdens een lawaaidemonstratie buiten tegen hun opsluiting. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Afghaan Sayam Uddin Nessar is gisteren tegen zijn zin overgebracht van de vreemdelingendetentie in Rotterdam naar het justitieel medisch centrum in Scheveningen. Nessar drinkt sinds dinsdag niet meer. Maandag begon hij een hongerstaking. NRC Handelsblad publiceert vandaag een interview met hem.

De Afghaan, die al twintig jaar in Nederland woont en wiens tijdelijke verblijfsvergunning onlangs niet werd verlengd omdat hij anderhalf jaar in het buitenland was, protesteert met zijn dorststaking tegen de in zijn ogen inhumane vreemdelingenbewaring. Mensen zitten daar vaak maanden lang onder sobere omstandigheden opgesloten zonder dat ze weten hoe lang dat gaat duren. “Ik wil niet als een crimineel behandeld worden”, zegt hij.

De stakers kunnen niet worden gedwongen om te drinken

Begin vorige week begonnen 111 ingeslotenen met een hongerstaking. Nessar wierp zich op als woordvoerder. Donderdag werd hij van de groep gescheiden en in afzondering geplaatst in een leeg cellenblok. Vanochtend waren volgens de woordvoerder van het ministerie van Justitie nog veertien mensen in hongerstaking, drie van hen drinken ook niet. Volgens hoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout kunnen de stakers niet gedwongen worden te drinken. Het ministerie zegt dat dat van geval tot geval wordt bekeken als mensen buiten bewustzijn raken. Vanochtend was er nog geen sprake van dwangvoeding.

‘Ik word óf vrijgelaten, óf ik verlaat het detentiecentrum Rotterdam in een lijkkist’

De gezondheid van Nessar gaat snel achteruit. Zaterdagmiddag heeft hij last van zijn nieren die protesteren tegen het gebrek aan vocht. Hij is vastbesloten door te zetten. “Ik word óf vrijgelaten, óf ik verlaat het detentiecentrum Rotterdam in een lijkkist”, zei hij zaterdag met droge mond. Nessar liet een brief zien die hij opstelde voor de directie van het detentiecentrum. Hij ondertekende de brief, evenals de arts die hem en de andere stakers dagelijks bezoekt. “Ik wens onder geen beding in een ziekenhuis te worden opgenomen. Daarbij weiger ik ook kunstmatige voeding toegediend te krijgen, ik ga niet akkoord met het toedienen van vocht via een infuus.”