Dodelijk virus besmet twee Fransen

Een nieuw coronavirus dat sinds vorig jaar zomer mensen ziek maakt in Saoedi-Arabië en andere golfstaten veroorzaakt wereldwijd steeds meer ongerustheid.

In Frankrijk heeft een patiënt die ernstig ziek in een ziekenhuis in Valenciennes was opgenomen, een medepatiënt besmet met het coronavirus, zo maakten Franse autoriteiten gisteren bekend. Het virus is een familielid van het SARS-virus dat in 2003 tijdens een korte epidemie ruim 800 mensen doodde.

Het zorgelijkst is dat het virus van mens op mens kan overspringen, schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een gisteren uitgegeven verklaring. Mensen die elkaar besmetten hebben steeds nauw contact met elkaar gehad. De Franse patiënten deelden eind april een paar dagen een kamer.

Er zijn wereldwijd tot nu toe 34 patiënten bekend, waarvan er 18 overleden. Het aantal bekende patiënten liep deze maand flink op omdat de Saoedische overheid ziektegevallen ging melden aan de WHO. Dat komt, schrijft de WHO, doordat het land tot nu toe geen signaleringssysteem had en de ziekenhuislaboratoria er geen tests voor het virus hadden. De Saoedische overheid meldde afgelopen donderdag een groep van 15 patiënten in één ziekenhuis, waarvan er zeven overleden zijn.

De eerste Franse patiënt, die op 23 april ziek was geworden, had in de weken ervoor in Saoedi-Arabië en Dubai gereisd.

Het nieuwe coronavirus heet officieel humaan coronavirus Erasmus MC (hCoV EM). Het is vorig jaar zomer geïdentificeerd door virologen van het Rotterdamse Erasmus MC. Die hadden het ter identificatie toegestuurd gekregen.

De Saoedische overheid verzette zich tegen een naam voor het virus die naar het land verwijst en stond aanvankelijk geen onderzoek toe. Gisteren prees de WHO de Saoedische overheid uitdrukkelijk voor haar medewerking. Mogelijk wordt nu snel bekend waar het virus vandaan komt en hoe mensen besmet raken. De erfelijke code van het virus wijst op een herkomst uit vleermuizen.